Wpis z mikrobloga

W minionym sezonie Granada CF niemal do końca walczyła o utrzymanie w #laliga. Mogłoby się wydawać, że nie warto zwracać na nich uwagi, jest to jednak wrażenie najzupełniej błędne. Granada jest jednym z najlepiej zarządzanych klubów ligi hiszpańskiej. Działaczom udało się już zakontraktować takich zawodników jak Riki (doświadczony napastnik, w poprzednim sezonie strzelił 13 goli, grając w przedostatnim Deportivo, gdyby był młodszy - a ma 32 lata - mógłby z powodzeniem grać w niezłym zespole Premier League), Piti (gwiazda rewelacji sezonu Rayo Vallecano, ofensywny pomocnik z 18 strzelonymi golami, niestety, również ma już 32 lata i trochę słabo podaje), Iturra (solidny defensywny pomocnik, możecie go kojarzyć m.in. z pierwszego meczu Malagi z Borussią. W rewanżu nie zagrał z powodu nadmiaru żółtych kartek) czy też Buonanotte (ofensywny pomocnik, w Maladze wprawdzie rezerwowy, ale konkurował m.in. z Isco, jego mocną stroną są m.in. prostopadłe podania).

Transfery transferami, ale jest wiadomość, która wydaje się nawet bardziej godna podziwu. Granada ogłosiła, że w najbliższych dniach klub spłaci całe pozostałe mu jeszcze zaległości wobec hiszpańskiego urzędu skarbowego i tym samym stanie się całkowicie wolny od jakichkolwiek długów. W targanej kryzysem ekonomicznym Hiszpanii, gdzie podział zysków z praw do transmisji telewizyjnych jeszcze przez dwa sezony pozostanie całkowicie niesprawiedliwy, a kluby często bądź to upadają (ostatnio Xerez i Salamanca), bądź to balansują na skraju przepaści, sukces Granady wydaje się ogromny. Warto też zauważyć, że jej zarząd podjął decyzję obniżeniu cen wszystkich biletów na mecze rozgrywane w przyszłym sezonie, przy czym siedzenia w narożnikach stadionu będą aż o 50% tańsze. Być może uda się dzięki temu zapełnić nieco ponad dwudziestotysięczny stadion stojący w mieści nieco większym od Torunia i mniejszym od Białegostoku.

Ja już wiem, że oprócz klubu sezonowców Realu Sociedad zapiszę się też do klubu sezonowców Granady. A Wy? ;)

#pilkanozna #transfery #laliga #granadacf
  • 9
@jestem_legenda: Konkretów jeszcze nie ma (negocjacje trwają), ale wiadomo, że gdy wygasną obecne umowy Realu i Barcelony, prawa do pokazywania La Liga będą sprzedawane łącznie, a kluby inne niż Real i Barcelona mają dostać większy procent zysków (choć dwaj giganci nadal będą zarabiać najwięcej).
@Czajna_Seczen: zabrakło tylko informacji o włoskim właścicielu Granady, który trzyma łeb na karku i wśród Hiszpanów bez pojęcia o finansach, osiągnął ustabilizowany finansowo twór. ;)

A, tak poza tym długi Seviili, Valencii czy Atletico mierzy się w kilkuset milionach.
@Czajna_Seczen: W sumie ja jestem w klubie sezonowców Sociedad, ale to trochę z innego powodu. Rok temu byłem na wakacjach na Kanarach. No i chodziłem tam grać codziennie w piłkę. Spotykałem tam Hiszpana, który grał w koszulce Realu Sociedad. Gość miał 30-kilka lat, ale był bardzo spoko. Nasze rozmowy wyglądały śmiesznie, bo ja próbowałem mówić po hiszpańsku, i wychodziło mi to beznadziejnie, a on po angielsku, co wychodziło mu równie beznadziejnie.