Wpis z mikrobloga

@1984: czytałem jedną, zbiór Północ-Południe, i nie zauważyłem, żeby się ciężko czytało. Styl nie jest jakiś wspaniały, ale porządny, a świat stworzony przez Wegnera bardzo ciekawy. Najlepsze ze zbioru moim zdaniem jest opowiadanie "Wszyscy jesteśmy Meekhańczykami" genialnie opisujące pewną bitwę, jest chyba na stronie wydawnictwa do pobrania za darmo to możesz sprawdzić.
@1984: Powiem tak - przeczytałem dwa tomy opowiadań, pierwszy tom sagi i wymiekłem przy drugim tomie. Jak dla mnie momentami saga jest zbyt rozwleczona, ma momenty bardzo ciekawe ale przeplatają się z bardzo męczącymi fragmentami. Pewnie do niej wrócę, ale na drugim tomie sagi niestety trochę się zawiodłem.
@1984: Dodam jeszcze tylko że zaczyna się od opowiadań, potem ciągnie się właściwa saga. I niestety jest tak, że im dalej tym niestety nudniej. Opowiadania bomba, naprawdę nakręcają apetyt na więcej. Pierwszy tom ciekawy, ale momentami wieje nudą. I tak jak pisałem drugi tom już co najmniej o poziom słabiej...
@1984: Naprawde swietne, glownie za sprawa klimatu jaki wytwarza autor gdy opisuje konkretne srodowiska. Opisuje zlodziejaszka- czuc niemal ulice, opisuje regularnych zolnierzy - czuc wojskowego trepa, opisuje zabojce wykluczonego z klanu z twardymi regulami - czuc jego watpliwosci co do porzuconych idealow. Jesli chodzi o przekazywanie klimatu srodowisk jeden z ciekawszych autorow jak dla mnie