Wpis z mikrobloga

Odrywając się na chwilę od Giulietty, którą z przyjemnością aktualnie jeżdzę, wracam na chwilę do 500-tki, która w zeszłym tygodniu towarzyszyła mi przez jakieś 500 (a jakże) kilometrow w miescie i w trasie.
Jedną z fajniejszych rzeczy był cyfrowy zestaw wskaźników, czyli po prostu ładnie wkomponowany w deskę ekran, zastępujący tradycyjne zegary. Ogólnie nie jestem fanem takich rozwiązań ale tutaj jest znośne, bardzo poprawne stylistycznie i dopracowane graficznie.
Ikonki i kontrolki są wyjątkowo ładne, rozdzielczość wiecej niz zadowalająca, tylko animacje mogłyby wyświetlać się w przynajmniej 30 fps ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Styl retro jest podkreślony także podczas wyłączania (na końcu filmiku)
Wołam @ArpeggiaVibration bo prosił o demo tych wskaźników
A ja wracam do alfy. Nie wiem czy się zakochałem, ale to najfajniejsze auto jakie testuję w ostatnim czasie. Juz niedługo pierwsze fotki i filmy pod tagiem #carburator

#motoryzacja #samochody #fiat
macq2309 - Odrywając się na chwilę od Giulietty, którą z przyjemnością aktualnie jeżd...
  • 11
  • Odpowiedz
  • 4
@Papasanbaba: niee, ten splash screen "500" pokazuje sie po otwarciu drzwi. Od przekręcenia kluczyka do pojawienia się licznika mijają jakies 2-3 sekundy. Słychać na filmie :)
@adgebworthy: nie męczy, zegary przestawiają się automatycznie w #tylkonocny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tzn czujnik od lusterka fotochromatycznego przekazuje info ze jest ciemno i całe podświetlenie się ściemnia. Raz manualnie przestawiłem na najjaśniejsze to wypalalo oczy a tak automatycznie jak
  • Odpowiedz
@macq2309: Ja każdy wyświetlacz ustawiam na najciemniejszy. Da się tutaj ręcznie go ściemnić do poziomu "ciemny"? Poza tym kontrolki są wciąż żarówkowymi kontrolkami?
Swoją drogą to bardzo naćkane tego wszystkiego. Trochę większa średnica budki i dałoby się godziwie wcisnąć temperaturę płynu i poziom paliwa.
  • Odpowiedz
@PrinsFrans: kontrolki są diodowe, osobno poza wyświetlaczem
Naćkane jest bo powierzchnia mała, takie auto to i większe być nie mogło. Kilka dni i można się przyzwyczaić, chociaż na początku nie jest czytelnie.
Przynajmniej jest w ogóle wskaźnik temperatury płynu, za to plusik.
  • Odpowiedz
@macq2309: Teraz chyba samochody "znów" to mają i to się ceni. Jeszcze nie tak dawno temu np. większość japończyków, albo Opli(Agila B, Corsa D, Astra H, Zafira B, Antara A) nie miała.
  • Odpowiedz
@macq2309: Dzięki za spełnienie prośby. Dla mnie analogowy licznik mimo że świetnie wyglądający i designerski był uciążliwy w używaniu - przez dwie wskazówki obrotomierza i prędkościomierza które latają po obwodzie tego samego okręgu. Większość ludzi się do tego przyzwyczaja - mnie to wkurzało i ten cyfrowy wydaje się dla mnie o wiele bardziej praktyczny.
ArpeggiaVibration - @macq2309: Dzięki za spełnienie prośby. Dla mnie analogowy liczni...

źródło: comment_vMi10rHyHVZkGLLjkPtWZNsOFk3lG0ss.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz