Aktywne Wpisy
gharman +691
Wczasy nad polskim morzem droższe niż Teneryfa. Burger w Warszawie droższy niż w USA. Kebab droższy niż w Berlinie. Nocleg w polskich górach na poziomie kosztów północnych włoch. Mieszkania droższe niż w Hiszpanii czy Włoszech.
Zarobki? Połowa tego co na zachodzie albo i 1/3 w niektórych zawodach.
Co tu się dzieje?
#nieruchomosci #inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki
Zarobki? Połowa tego co na zachodzie albo i 1/3 w niektórych zawodach.
Co tu się dzieje?
#nieruchomosci #inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki
CzlowiekMagnetowid +140
Chcę się pochwalić, że oscamowałem scamerów na 70 zł.
Jakiś typ napisał do mnie na whatsuppie o wypełnianie ankiet, a że miałem dobry humor to odpisywałem mu bzdurki udawając 57 letniego weterana.
Wypełniłem potem mu jakąś ankietę na telegramie w 20 sekund i spytał mnie o dane do przelewu, więc podałem wszystko fejkowe oprócz nr konta i jakie było moje zdziwienie jak 5 minut później dostałem przelew na 2 dychy xd
Potem
Jakiś typ napisał do mnie na whatsuppie o wypełnianie ankiet, a że miałem dobry humor to odpisywałem mu bzdurki udawając 57 letniego weterana.
Wypełniłem potem mu jakąś ankietę na telegramie w 20 sekund i spytał mnie o dane do przelewu, więc podałem wszystko fejkowe oprócz nr konta i jakie było moje zdziwienie jak 5 minut później dostałem przelew na 2 dychy xd
Potem
Może wyda się wam to trywialne ale mam #pytanie - w jaki sposób działa radioteleskop?
Chodzi mi o sposób obrazowania danych...
Myślę, że wyraziłem się dość jasno. Chodzi o to, że zastanawiam się jakim sposobem
realizowane jest obrazowanie z taką rozdzielczością.
Rozumiem zasadę kierunkowej lokalizacji sygnału... Transformatę Fouriera...
Jednak zupełnie nie rozumiem sposobu uzyskania "detali" przy tej skali kątowej obiektów i kierunkowości anteny.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
@defoxe: (╯︵╰,)
http://www.atnf.csiro.au/outreach/education/pulseatparkes/radiotelescopeintro.html
Operating frequencies
440 and 660 and 1420 MHz (pulsar timing and surveys)
1420 MHz (atomic hydrogen in galaxies)
6 and 12 and 23 GHz (methanol and water masers)
23 GHz (ammonia in
Skanowanie da mi jedynie "ogólne pojęcie" o kierunku z którego pochodzą sygnały.
O jakich odległościach mowa między antenami?
@Tymian: No to jest jasne ale tym sposobem nie uzyskasz dokładnego obrazu obiektu a jedynie mapę z którego kierunku pochodzi sygnał.
Właśnie o to chodzi...
O jaki kąt musi przesuwać się antena, jak bardzo kierunkowa musi być, by stworzyć coś takiego.
To nie tak...
Zastanawiam się jak to dokładnie działa... Czy da się przy użyciu jednej anteny.
@defoxe: To zdjęcie akurat mogło być zrobione matrycą anten - dokładnie tak samo jak w aparacie foto masz matrycę pikseli możesz mieć matrycę odbiorników fal radiowych, tylko z powodu większej długości fali wielkość "piksela" musi być większa.
przy użyciu jednej anteny się nie da
Radioteleskop to jest jeden pixel. Żeby zrobić zdjęcie, to mierzysz ilość energii, która przyszła z danego miejsca na niebie za pomocą tego jednego pixla przez, powiedzmy, pięć sekund. Potem przesuwasz radioteleskop, dajmy że w kącie godzinnym, czyli "w lewo" i znów mierzysz pięć sekund... i tak mierzysz w jednej kresce tak długi obszar jak chcesz. Następnie przesuwasz radioteleskop w deklinacji, tj. prostopadle o niewielką odległość i kreślisz kolejną kreskę, równoległą do poprzedniej. I tak, zbierając informację o tym, ile energii przychodzi z danego punktu na niebie w w danym obszarze robisz mapę natężenie energii w danym pasmie na danej częstotliwości.
Mapa jest monochromatyczna, zazwyczaj konturowa. Piękne kolorowe obrazki to tylko obrazowe przedstawienie natężenia promieniowania na danym zakresie fali. Kolorki są kłamstwem. Sorry
@4833478: No tak, tylko rozumiesz... Mnie ta jakość zachwyca. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bo to zaledwie kilka anten, taka odległość... Taka
@defoxe: Pamiętaj że te obrazki to jest render z komputera :) A odległość nie ma znaczenia, bo razem ze wzrostem odległości zwiększa się obszar który widzisz i maleje dokładność. Ok, obraz ukazuje coś co znajduje się powiedzmy tysiące lat świetlnych od nas ale policz sobie ile lat świetlnych szerokości ma jeden piksel w takim obrazku.
@defoxe: Nie rozumiem pytania.
@Al_Ganonim: To ja rozumiem ;-)
@Al_Ganonim: Trochę podam inny przykład. Tutaj mamy radarowy obraz planetoidy.
Problem trochę podobny.
Moje rozumienie działania radaru pozwala zrozumieć zlokalizowanie owej planetoidy.
Ot skanujemy jednym pikselem niebo ;-) Ot jestem na poziomie II Wojny Światowej i informacji z której strony lecą bombowce, no i przy korzystnym ustawieniu ile sztuk leci ;-)
Jednak zupełnie