Aktywne Wpisy
![sluzbywakcji](https://wykop.pl/cdn/c0834752/7407b8fb726aca34bdcc1e456c7d780869a31034953bf7eafd3a43b24b8971d9,q60.png)
sluzbywakcji +1170
Poznajcie sierżant Dominikę Polanowską z Lubina. Policjantka dotarła jako pierwsza do palącego się domu, na balkonie zauważyła mężczyznę, który nosił już na sobie ślady kontaktu z ogniem i wołał o pomoc.
Pani Dominika od razu podjęła decyzję o wejściu do wnętrza budynku! Pomimo utrudnień związanych z silnym zadymieniem oraz wysoką temperaturą, pobiegła do mieszkania, gdzie znajdował się mężczyzna i wyprowadziła go z budynku.
Policjantka otrzymała informację, że w budynku może być ktoś
Pani Dominika od razu podjęła decyzję o wejściu do wnętrza budynku! Pomimo utrudnień związanych z silnym zadymieniem oraz wysoką temperaturą, pobiegła do mieszkania, gdzie znajdował się mężczyzna i wyprowadziła go z budynku.
Policjantka otrzymała informację, że w budynku może być ktoś
![sluzbywakcji - Poznajcie sierżant Dominikę Polanowską z Lubina. Policjantka dotarła j...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b34abff4531c8e662c0fffb04c5846ecc1909792ceecf01666962a89a0b888a5,w150.jpg)
źródło: scf
Pobierz![ChlopoRobotnik2137](https://wykop.pl/cdn/c0834752/e996fb39098a6ac39c68f4003aa40ced981f4fdcf757a410c604bba554c67806,q60.jpg)
ChlopoRobotnik2137 +140
i cyk dziecko gender zostało zatrudnione w mojej robocie, ktore nie identyfikuje sie jako kobieta, a jako "ono". I teraz ja nie moge mowic na nia jako ona,bo bede mial rozmowe z julkami z HR. Niech juz muzulmanie zaoraja ten zachod, bo to przechodzi ludzkie pojecie
Myslalem ze ja mam nasrane we lbie, ale widze, ze inni bardziej
#korposwiat #pracbaza
Myslalem ze ja mam nasrane we lbie, ale widze, ze inni bardziej
#korposwiat #pracbaza
Może wyda się wam to trywialne ale mam #pytanie - w jaki sposób działa radioteleskop?
Chodzi mi o sposób obrazowania danych...
Myślę, że wyraziłem się dość jasno. Chodzi o to, że zastanawiam się jakim sposobem
realizowane jest obrazowanie z taką rozdzielczością.
Rozumiem zasadę kierunkowej lokalizacji sygnału... Transformatę Fouriera...
Jednak zupełnie nie rozumiem sposobu uzyskania "detali" przy tej skali kątowej obiektów i kierunkowości anteny.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: comment_5xfbwzCF5XBoegvdfVAdSYOQi2lTxPZb.jpg
Pobierz@defoxe: (╯︵╰,)
http://www.atnf.csiro.au/outreach/education/pulseatparkes/radiotelescopeintro.html
Operating frequencies
440 and 660 and 1420 MHz (pulsar timing and surveys)
1420 MHz (atomic hydrogen in galaxies)
6 and 12 and 23 GHz (methanol and water masers)
23 GHz (ammonia in
Skanowanie da mi jedynie "ogólne pojęcie" o kierunku z którego pochodzą sygnały.
O jakich odległościach mowa między antenami?
@Tymian: No to jest jasne ale tym sposobem nie uzyskasz dokładnego obrazu obiektu a jedynie mapę z którego kierunku pochodzi sygnał.
Właśnie o to chodzi...
O jaki kąt musi przesuwać się antena, jak bardzo kierunkowa musi być, by stworzyć coś takiego.
To nie tak...
źródło: comment_sa4569ZFq1iaabBAbZ9iRt98QvFg3RRD.jpg
PobierzZastanawiam się jak to dokładnie działa... Czy da się przy użyciu jednej anteny.
@defoxe: To zdjęcie akurat mogło być zrobione matrycą anten - dokładnie tak samo jak w aparacie foto masz matrycę pikseli możesz mieć matrycę odbiorników fal radiowych, tylko z powodu większej długości fali wielkość "piksela" musi być większa.
przy użyciu jednej anteny się nie da
źródło: comment_DlefBcynVER09tIP0vDqeeCypVN6QvTL.jpg
PobierzRadioteleskop to jest jeden pixel. Żeby zrobić zdjęcie, to mierzysz ilość energii, która przyszła z danego miejsca na niebie za pomocą tego jednego pixla przez, powiedzmy, pięć sekund. Potem przesuwasz radioteleskop, dajmy że w kącie godzinnym, czyli "w lewo" i znów mierzysz pięć sekund... i tak mierzysz w
@4833478: No tak, tylko rozumiesz... Mnie ta jakość zachwyca. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bo to zaledwie kilka anten, taka odległość... Taka
źródło: comment_Ddpo7WZj5Ds9XvWC3J7PnVmX7bpbTrvv.jpg
Pobierz@defoxe: Pamiętaj że te obrazki to jest render z komputera :) A odległość nie ma znaczenia, bo razem ze wzrostem odległości zwiększa się obszar który widzisz i maleje dokładność. Ok, obraz ukazuje coś co znajduje się powiedzmy tysiące lat świetlnych od nas ale policz sobie ile lat świetlnych szerokości ma jeden piksel w takim obrazku.
@defoxe: Nie rozumiem pytania.
@Al_Ganonim: To ja rozumiem ;-)
@Al_Ganonim: Trochę podam inny przykład. Tutaj mamy radarowy obraz planetoidy.
Problem trochę podobny.
Moje rozumienie działania radaru pozwala zrozumieć zlokalizowanie owej planetoidy.
Ot skanujemy jednym pikselem niebo ;-) Ot jestem na poziomie II Wojny Światowej i informacji z której strony lecą bombowce, no i przy korzystnym ustawieniu ile sztuk leci ;-)
Jednak zupełnie
źródło: comment_ESiQOh1MsbXqwGHThqhbBcZCtyfeGdDv.jpg
Pobierz