Wpis z mikrobloga

kochane mirki i mirabelki, potrzebna rada w zakresie wyboru dodatkowego monitora. mam lapka przekątna 15,6". dość dużo bawię się w programowanie, projektowanie PCB, trochę projektowania 3D i troszkę grafiki. dużo wygodniej pracuje się jednak na 2 ekranach przy programowaniu, i zastanawiam się jaki monitor wybrać. słyszałem dużo opinii, żeby brać 24" albo 27" ale obawiam się, czy mając coś takiego stojącego koło 15,6" ekranu nie będzie mi przeszkadzała różnica w rozmiarach. myślę też, czy nie opłaci mi się bardziej kupno 2 jednakowych ekranów i nie używanie ekranu w lapku ew. używanie czasem. jakie rozwiązanie i jakie produkty polecicie?
#dylemat #monitor #programowanie
  • 10
@slvk: mam też małego lapka i dla mnie rozwiązaniem jest wstawianie go pod monitor - dzięki temu różnica skalowania aż tak nie boli. Wcześniej miałem w układzie "względnie obok siebie" i też tragedii nie było, bo mało rzeczy suwałem z ekranu na ekran - ot lapek do jednego, monitor do drugiego.
@przemd11: GTX 950 M, 12 GB RAMU, chłodzenie standardowo lapciakowe + stara rozleciana podkładka za 20 zł z wiatraczkiem kończącym żywot. w planie też kupno nieco lepszej podkładki
Ja polecam Dell U2515h. Trochę większy niż 24 calowe, o wiele tańszy od 27 cali (ok 1100 - 1300 PLN). Rozdzielczość 2560x1440 przyjemna dla oka. Jedyne co to jak chcesz na tym grać, to przygotuj się ze potrzebujesz mocniejszego kompa, albo nie będziesz grał w natywnej rozdzielczości.
@hayenz: fakt, że procek to i7-4720HQ nie pomoże? :D no cóż, w kwestii gier nie jestem aż tak wymagający, niższa rozdzielczość nie powinna mi bardzo przeszkadzać. szczególnie, że niezbyt często gram w wymagające tytuły :)
@slvk: korzystam z ultrawide'a. przy laptopie na wysokosc nie kluje tak bardzo w oczy, a dodatkowa rozdzielczosc sprawia ze czujesz jakbys pracowal na 3ch monitorach. polecam. do tego jakis fajny uchwyt springholder, cos takiego http://allegro.pl/wieszak-uchwyt-biurkowy-do-monitora-lcd-led-27-i5908206225.html (mozna znalezc tansze), i ergonomia pracy przy takim sprzecie to jest mistrz nad mistrze. programowanie, grafika (az tak duzo nie robie), multimedia 10/10
@slvk: Ogólnie procek raczej nie ma wpływu to co możesz wyświetlić na ekranie ( najwyżej efekty cząsteczkowe ).

Ogólnie rzecz biorąc dobrze jest korzystać z rozdzielczości natywnej, albo takiej, dla której rozdzielczość natywna jest wielokrotnością, dla 2560x1440 to będzie 1280x720 (jeden piksel "wirtualny" jest wyświetlany przez 4 "realne", ale ta rozdzielczość na 25" nie jest idealna (1920x1080 jest słabe bo jeden piksel musiałby być renderowany przez 1.3(3) piksela.

W skrócie, albo