Wpis z mikrobloga

#tblpl #plk #koszykowka
Polska liga za słaba, VTB jak miejski szalet, jedni wchodzą inni wychodzą. Czy możliwe jest utworzenie ligi koszykarskiej obejmującej państwa grupy wyszehradzkiej + najlepsze z Ukrainy, Białorusi i państw bałtyckich (ewentualnie tylko Litwa)? Z tego co wiem Nymburk opuścił Rosjan. Chodzi mi o uformowanie ligi poprzez związki, a nie tworzenie prywatnej konkurencji...
Jak by taka liga mogła wyglądać? Realne? Konieczne?
  • 8
@JahMuffin: @cult_of_luna: No właśnie chodzi o to że powstanie takiej ligi miałoby sens tylko wtedy gdyby razem opracowano konkretną ofertę dla klubów i sponsorów. Lepsze kluby, lepsza rywalizacja, więcej kibiców, większe zainteresowanie sponsorów.
Skalowanie.
@kopalina: Problem w tym, że żadna z lig w państwach wyszehradzkich nie jest na tyle prestiżowa, żeby móc dać się pochłonąć na cześć jakiejś wspólnoty, co w efekcie raczej nie przyciągnie sponsorów.
@JahMuffin: Mi się wydaje że jakby usiedli włodarze związków, szefowie najlepszych klubów z danych lig, dotychczasowi sponsorzy oraz partnerzy medialni i wypracowali lepsze warunki finansowe dla drużyn, to mogłoby wypalić. Przecież lepiej oglądać Zastal z Żalgirisem i Rosę z Nymburkiem niż jakichś ogórków... minusem VTB jest to że to liga prywatna i drużyny dzielą duże odległości. Każda z tych topowych drużyn boryka się z tym samym problemem. Rodzima liga jest zbyt
@JahMuffin: dlatego powinno to być zainicjowane przez związki przy współpracy topowych drużyn i biznesu, z długofalową strategią szkolenia młodzieży w każdym z tych krajów. Słowianie z południa mają swoją ligę, u nas też należałoby zainicjować coś lokalnego.