@anonim1133: Niestety nie. Mogą być różne i różna ilość. Generalnie to tak
Klient sobie dodaje w panelu tabelkę, gdzie pisuje tytuły i pierwsze kolumny z wierszy (których może sobie wybrać w zasadzie dowolną ilość). A user końcowy wpisuje dane w pola, co się zapisuje w jego profilu i zawsze może to edytować...
No i tytuły już są i jakiś ogólny zarys na insertach a ja muszę to jakoś połączyć z bazą
@npsr: Wincyj wierszy, ale jak będziesz potrzebował pobrać konkretną wartość, zmodyfikować konkretną wartość, to po prostu to zrobisz. I każdą wartość może zmienić dowolny user.
@npsr: Jeśli nie potrzebujesz tam wyszukiwania to możesz uprościć pomysł @anonim1133 i trzymać wszystkie kolumny danego wiersza w jednym polu bazy danych w postaci zserializowanej (np. poprzez json). Pod warunkiem, że w danym polu nie będzie zbyt dużo danych
@adrael: Jednak nadal przy modyfikacji jednego pola trzeba to w php obrabiać. Nie wiem co jest lepsze ze patrząc względem wydajności - ale tutaj otrzymasz 2/3 postać normalną bazy danych, co pewnie nie bez powodu zostało wymyślone i nazwane. No i modyfikujesz co chcesz, jak chcesz w samej bazie danych.
I teraz chcę ją jakoś zapisać do SQL + ID strony + ID usera
No i musi być jeszcze potem edytowalne, więc jak to najlepiej Zrobić?
Myślałem, żeby zrobić
ID | User | values
Do walues zapisywać w stylu:
nazwa-wiesza^nazwa-kolumny:wartość|nazwa-wiesza^nazwa-kolumny:wartość|nazwa-wiesza^nazwa-kolumny:wartość etc
No tylko, że potem cholednie dużo #!$%@? z explode i w ogóle.
Macie może lepszy pomysł? #php #sql #webdev
Klient sobie dodaje w panelu tabelkę, gdzie pisuje tytuły i pierwsze kolumny z wierszy (których może sobie wybrać w zasadzie dowolną ilość). A user końcowy wpisuje dane w pola, co się zapisuje w jego profilu i zawsze może to edytować...
No i tytuły już są i jakiś ogólny zarys na insertach a ja muszę to jakoś połączyć z bazą
kolumny
id|nazwawiersze
id|nazwakomorki
id|x|y|user|wartoscx, y są FK. Potem mógł byś wybierać wierszami(po x) i sortować po y, aby było po kolei.
Żeby nie wybierać każdego pola z osobna, bo miliard zapytań CI wytedy wyjdzie.
Może trochę na około, ale wartości masz niepodzielne, nie trzeba w kodzie się z tym babrać i danymi zajmie się baza - do czego jest stworzona ;>
chyba, że
ID | user | place | value :D
do place podawać np. a:1 value coś
b:6 value coś.
Tylko o wiele więcej wierszy w bazie wyjdzie :/
Komentarz usunięty przez autora