Aktywne Wpisy
mango2018 +41
Niemcy i Ukraina już zapomnieli o zgrzycie na początku wojny i myślą o przyszłości, mimo że niemiecka opieszałość zapewne kosztowała życie setki ukraińskich żołnierzy,
My się ciągle sramy o to co było 80 lat temu i oczekujemy wielkich przeprosin, najlepiej żeby Zelensky przyjechał do Warszawy, nago uklęknął na środku placu i brał na klatę każdego rzuconego pomidora. Może wtedy łaskawie zainwestujemy na Ukrainie.
A no i tak, mają zakazać Banderę i wsadzać
My się ciągle sramy o to co było 80 lat temu i oczekujemy wielkich przeprosin, najlepiej żeby Zelensky przyjechał do Warszawy, nago uklęknął na środku placu i brał na klatę każdego rzuconego pomidora. Może wtedy łaskawie zainwestujemy na Ukrainie.
A no i tak, mają zakazać Banderę i wsadzać
vulfpeck +8
jeszcze dla fanów #numizmatyka oraz #podroze trochę zaległy komplet monet używanych na Polinezji Francuskiej oraz kilka słów o historii unii monetarnych.
Słysząc "unia walutowa" przychodzi nam zapewne na myśl, kochane lub znienawidzone, euro. Jednak wspólny pieniądz nie jest aż tak nowym wynalazkiem, a jedne z pierwszych tego typu rozwiązań sięgają czasów końca II wojny światowej oraz terenów tak odległych jak południowy Pacyfik czy Afryka Zachodnia.
To właśnie tam (za angielskojęzyczną wikipedią), na skutek słabnięcia francuskiego franka i koniecznej dewaluacji w celu ustanowienia stałego kursu wymiany do amerykańskiego dolara powstały odpowiednio frank CFP (czyli "frank południowego Pacyfiku", o międzynarodowym skrócie XPF) oraz frank CFA (popularna w Afryce Zachodniej "sefa", międzynarodowy skrót XAF). Obie waluty miały być używane we francuskich koloniach aby uniezależnić je od stanu ówczesnego franka francuskiego.
Kolonie przeminęły, a franki pozostały. Frank CFP używany jest obecnie w trzech pacyficznych terytoriach zależnych Francji o różnym statusie: Polinezji Francuskiej, Nowej Kaledonii oraz Wallis i Futunie (temat franka zachodnioafrykańskiego postaram się poruszyć innym razem).
Banknoty występują w identycznej wersji na wszystkich wyspach poświęcając jedną stronę atrybutom Polinezji Francuskiej a drugą Nowej Kaledonii, natomiast monety mają bliźniaczy rewers a "spersonalizowany" jak powyżej awers (używane są zamiennie, gdzie na Wallis i Futunie większość stanowią te z Nowej Kaledonii).
Posiadam kilka luźnych franków CFP a także, jeżeli mnie pamięć nie myli, franków CFA z wcześniejszych podróży zatem po powrocie chętnie zrobię jakieś małe #rozdajo dla kolekcjonerów.
Zapraszam do obserwowania tagu #wanderlust z mojej obecnej tułaczki po Oceanii i wyspach południowego Pacyfiku.
#podrozujzwykopem #swiat #ciekawostki
Mnie też! Mnie też! ( ͡° ͜ʖ ͡°)