Wpis z mikrobloga

#elektronika Elektroniczne Mirki, macie jakieś tutoriale które wprowadzą mnie w świat elektroniki? #programista15k here z kilkoma drukarkami 3d do projektów, lutownicami i innymi bajerami chcący nauczyć się przynajmniej podstaw tej ciekawej dziedziny (elektroniki). Może jakiś pomysł na projekt ala stacja pogodowa? jakieś know how które pomoże mi bardziej poznać o co w tym wszystkich chodzi?
  • 6
@swatinf: właściwie to nie ma jakiegoś takiego super kompendium, a najwięcej się człowiek uczy poświęcając czas na poszukiwania, myślenie i popełnianie błędów.

Kiedyś wyznaczałem sobie cel, jakiś prosty i szukałem w necie jak to zrobić. Dużo wtedy w głowie zostaje.

Najpierw bawiłem się diodami, potem tranzystorami, robiłem proste bramki logiczne na transyzstorach, później poszedłem w mikrokontrolery i błyskanie diodą, komunikacja, obliczenia, dalej bardziej złożone projekty. Jak emdey pisał kanał rs-elektronika na
@swatinf: ja polecić mogę na początek książkę "Elektronika dla bystrzaków" :) A tak to jakieś kanały na youtube jak elektroprzewodnik czy wspomniany rs-elektronika

Ewentualnie kup sobie arduino i jest cała masa tutoriali na necie :)
@Harold: @Tymian tak wiem, że robiąc coś człowiek uczy się bo szuka odpowiedzi tylko że z pustego i salomon nie naleje :) najpierw trochę tutoriali potem coś zacznę samemu klecić. Dzięki za sugestie
@swatinf: to jest bardzo dobry projekt na start :)

fajne jest eksperymentowanie z różnymi rzeczami. Jak bardzo grzeje się tranzystor npn/pnp a mosfet przy tym samym obciążeniu, co wytrzyma stabilizator napięcia i tak dalej :)