Wpis z mikrobloga

Nigdy nie byłem fanem TESa, grałem jedynie w Skyrima. O ile pamiętam, grałem w niego dwa razy z czego dopiero za drugim podejściem i pod sporym przymusem ukończyłem wątek główny i Dawnguard. Po grze miałem mieszane uczucia, nie wiem czy była to wina specyficznego krajobrazu okolic czy po prostu nigdy nie byłem fanem smoków, nordów i tych nudnych, bezpłciowych, powtarzających się dungeonów które wywoływały u mnie ból głowy. Może Bethesda po Skyrimie poszła w złym kierunku. Pewnie tak.

Ba, nigdy nie grałem w Obliviona.
Ale do dzisiaj. Po 6 godzinach przyznam że to jak niebo a ziemia. Grafika i postacie wyglądają jak kupa, ale historia autentycznie wciąga. Mroczne bractwo jest świetne a quest "whodunit?" (czy jakoś tak) jest chyba moim ulubionym. Jakże biłem się z myślami kiedy po paru kolejnych questach musiałem zrobić "czystkę" (pdk).
No i dungeony które w końcu mają super klimatyczną, mroczną muzykę, a zamiast tych głupich draugrów, zombie.

#skyrim #oblivion
SystemHalted - Nigdy nie byłem fanem TESa, grałem jedynie w Skyrima. O ile pamiętam, ...
  • 12
@Re-volt: Obowiązkowo sprawdzę jak tylko skończę obliviona i shivering isles, grafika nie jest dla mnie barierą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli masz dla mnie jakieś specyficzne porady co do modów to chętnie przeczytam.
@SystemHalted: co do modow to nie, ale jak chcesz czerpac najwieksza przyjemnosc z TESow to nie rob najbardziej wypasionej postaci. ja gram teraz w skyrima i mam lucznika z 1 sztyletem. staram sie nie ulepszac ekwipunktu i punkty umiejetnosci rozdaje tylko 1 na 2 poziomy.
@SystemHalted: Oblivion ma fantastyczne questy poboczne, niestety wątek główny zrobiony nieco pośpiesznie według mnie (i to zamykanie wrót przy każdym mieście). Dodatki też są bardzo spoko.
Co do Morrowinda, no to koniecznie zainstaluj MGSO, ma bardzo przystępny instalator, który prowadzi Cię krok po kroku, a np. w momencie wybierania ustawień graficznych masz pokazane porównanie wszyskich wariantów. Oprócz tego poprawia milion innych rzeczy, od dźwięków przez animacje, balans gry no i
@SystemHalted: Mireczku kochany z grafiką nie jest tak źle. Łap mody, które uważam za niezbędne w Oblivionie, a które są zarazem banalne w instalacji

Enchanced Camera - widzisz swoją postać jak patrzysz w dół, niby pierdoła, ale świetnie poprawia immersję gry

Oblivion character Overhaul version 2 - najważniejszy i najłatwiejszy w instalacji mod. Całkowicie zmienia tekstury i modele postaci z gry, przy całkowitym zachowaniu klimatu gry. Żadnych cukierkowych widoczków, a jedynie
Pobierz Aryo - @SystemHalted: Mireczku kochany z grafiką nie jest tak źle. Łap mody, które uw...
źródło: comment_1adIxZ3B4fb8lTvt3f0ILTW4trYQ6np7.jpg
@Aryo: Hej, a jakie są najlepsze mody do Obka usuwające (lub poprawiające) level scaling ? Dawno temu instalowałem OOO (Oscuros Oblivion Overhaul). Ale może jest coś lepszego ?
@Marcos: nie korzystam, bo level scaling pasuje mi w tej grze. Założeniem tej gry było że możesz pójść wszędzie i wraz z rosnącym twoim poziomem to rośnie też i wyzwanie z gry
@Aryo: Nie, level scaling powoduje, że każdy przeciwnik (jak i przedmioty w skrzyniach) w grze jest skalowany do twojego poziomu, co powoduje właśnie brakiem wyzwania.