Aktywne Wpisy
KingaM +312
POLSKIE WESELA TO KWINTESENCJA POLACTWA
1. Imprezy w pałacach, gdzie 98% uczestników niedawno miało tylko obesrane gacie, a teraz szlachta w #!$%@?, wesele w pałacu kurłaaaa.
2. Sam wygląd pałacy. Jakieś #!$%@? obrazy zagłoby na suficie (pic rel), na podłodze obsrane płytki z OBI, do tego #!$%@? krzesła obciągnięte jakąś #!$%@?ą, białą tkaniną, pseudo mosiężne żyrandole z żarówkami, które wyglądają jak świece.
3. Wynajmowanie samochodów marek premium albo klasyków żeby przyjechać od
1. Imprezy w pałacach, gdzie 98% uczestników niedawno miało tylko obesrane gacie, a teraz szlachta w #!$%@?, wesele w pałacu kurłaaaa.
2. Sam wygląd pałacy. Jakieś #!$%@? obrazy zagłoby na suficie (pic rel), na podłodze obsrane płytki z OBI, do tego #!$%@? krzesła obciągnięte jakąś #!$%@?ą, białą tkaniną, pseudo mosiężne żyrandole z żarówkami, które wyglądają jak świece.
3. Wynajmowanie samochodów marek premium albo klasyków żeby przyjechać od
jonasz68 +15
Ludzie próbują nam wmówić że klasa wyższa to już te 7k netto i więcej, no wieć zróbmy zestawienie wydatków. Dwie osoby w big5 (bo tylko tam jest korpo i nie ma mentalności januszowskiej). Razem daje nam to 14k, osoby bez bogatych rodziców więc mieszkania nie dostały, dwójka dzieci.
Mieszkanie w miare nowe 70m2 - cena po wykończeniu na peryferyjnej dzielnicy załóżmy 15 000 za metr, przy wkładzie własnym 10% i kredycie na
Mieszkanie w miare nowe 70m2 - cena po wykończeniu na peryferyjnej dzielnicy załóżmy 15 000 za metr, przy wkładzie własnym 10% i kredycie na
Wcześniej nic nie pisałem o materiałach i technice więc traz może trochę przybliżę proces produkcji takiego portfela wszystkim zainteresowanym.
Skóra którą użyłem to krupon bydlęcy 2mm na zewnętrzną stronę portfela oraz 1mm do wnętrza. Zacząłem od wycięcia wszystkich elementów. Jednym z dłuższych procesów to wycinanie i wytłaczanie wzoru na portfelu za pomocą zestawu specjalnych narzędzi (Jeśli znajdą się zainteresowani, to mogę wrzucić w weekend post jakie narzędzia są niezbędne do rozpoczęcia zabawy z kaletnictwem). W zależności od poziomu skomplikowania wzoru ta czynność może trwać od jednej do kilku godzin(mi zajęło 2-3 godzin, ale myślę że w miarę jak nabiorę doświadczenia będzie to przebiegało sprawniej).
Po wykonaniu wzoru przychodzi czas na wycięcie rowków pod szew oraz malowanie i nasączanie skóry olejem roślinnym oraz różnymi kondycjonerami w celu zapewnienia jej odpowiedniego wyglądu. Olej roślinny delikatnie ściemnia skórę i zapewnia jej ochronę przed wilgocią.
W moim przypadku najdłuższa czynność podczas tworzenia portfela to szycie. Za pomocą odpowiednich narzędzi zaznaczam gdzie mają znaleźć się dziurki pod szew, kleję odpowiednie kawałki ze sobą za pomocą kleju kontaktowego, robię dziurki szydłem i zapuszczam jakiś długi film(szycie to kilka godzin roboty ) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kiedy portfel jest już w jednym kawałku należy obciąć nierówne krawędzie oraz odpowiednio je zabezpieczyć przed wilgocią uszkodzeniami oraz obszarpaniami.
I to w bardzo dużym uproszczeniu i skrócie tyle ;) Jeśli są jakieś pytania to zapraszam.
#goomchucktworzy #majsterkowanie #diy #portfel
Komentarz usunięty przez autora