Czy projekty tworzone w #python #django utrzymuje się w zgodności z nowymi wersjami tychże? Np. rozpoczynam sobie jakiś projekt w obecnie stabilnej wersji Django 1.9, podczas pisania wychodzi wersja 1.10, a po jakimś czasie od skończenia i uruchomienia wychodzi wersja 1.11. Czy praktyką jest migracja na nowsze wersje, czy raczej się tego nie robi dopóki nie wymuszą tego problemy z bezpieczeństwem itp?
1. Od wielkości aplikacji (ilość kodu i specyficznych rzeczy). 2. Od tego czy piszesz to dla siebie na szybko, czy przyszłościowo. 3. Od biznesu.
Jak piszesz dla siebie i masz mało kodu to moją praktyką jest pisanie pod kolejną wersje. Akurat jak skończę pisać to będzie wydana ;) Oczywiście Ty możesz pisać na najnowszej jaka aktualnie jest.
@morsik: Standardowa odpowiedź eksperta, ale tak faktycznie jest. Przy czym mała uwaga dla @DyrektorWykopu , aktualnie różnice nie są aż takie duże, żeby dawało się to odczuć bardzo, w szczególnym przypadku Twoja aplikacja nie zauważy zmiany.
Dzięki za odpowiedzi. Nie miałem tu raczej na myśli, czy to co napisałem będzie działać na nowszej wersji. Bardziej chodziło mi o to, czy skoro nowsza wersja oferuje coś, co wcześniej sam wklepałem albo co dodawała oddzielna wtyczka, to powinienem na nią przejść i wywalić zbędny kod. Jestem amatorem dłubiącym coś w domu, więc im mniej własnej twórczości do ogarnięcia, tym lepiej.
wcześniej sam wklepałem albo co dodawała oddzielna wtyczka, to powinienem na nią przejść i wywalić zbędny kod
@DyrektorWykopu: Jak najbardziej, im mniej kodu tym lepiej. Historię i tak masz w systemie kontroli wersji. Oczywiście mówimy tu o dobrze przetestowanych modułach.
1. Od wielkości aplikacji (ilość kodu i specyficznych rzeczy).
2. Od tego czy piszesz to dla siebie na szybko, czy przyszłościowo.
3. Od biznesu.
Jak piszesz dla siebie i masz mało kodu to moją praktyką jest pisanie pod kolejną wersje. Akurat jak skończę pisać to będzie wydana ;)
Oczywiście Ty możesz pisać na najnowszej jaka aktualnie jest.
W przypadku jeśli robisz coś biznesowo lub
@morsik: Standardowa odpowiedź eksperta, ale tak faktycznie jest.
Przy czym mała uwaga dla @DyrektorWykopu , aktualnie różnice nie są aż takie duże, żeby dawało się to odczuć bardzo, w szczególnym przypadku Twoja aplikacja nie zauważy zmiany.
Dzięki za odpowiedzi. Nie miałem tu raczej na myśli, czy to co napisałem będzie działać na nowszej wersji. Bardziej chodziło mi o to, czy skoro nowsza wersja oferuje coś, co wcześniej sam wklepałem albo co dodawała oddzielna wtyczka, to powinienem na nią przejść i wywalić zbędny kod. Jestem amatorem dłubiącym coś w domu, więc im mniej własnej twórczości do ogarnięcia, tym lepiej.
@DyrektorWykopu: Jak najbardziej, im mniej kodu tym lepiej. Historię i tak masz w systemie kontroli wersji. Oczywiście mówimy tu o dobrze przetestowanych modułach.