Wpis z mikrobloga

@repro5: Robiłem, ale na razie nie mam jeszcze takich, które można pokazać. Teraz Jowisz zachodzi coraz wcześniej. Koło 22 wieczorem (jeszcze jest całkiem jasno), jest już jedynie 17 stopni nad horyzontem. Dlatego z Jowiszem coś tam popróbuje, ale na cuda nie liczę. Za to staram sie przy każdej okazji focić Marsa. Opozycja była całkiem niedawno i jest cały czas spory. Niestety, w tym roku niekorzystnie wypadła sytuacja na ekliptyce i w
  • Odpowiedz
@trciacho: Himalaje wcale nie są fajne, bo jest bardzo turbulentna atmosfera. W Andach też nie wszędzie jest wypas. Pustynia Atacama zaraz przy Andach jest spoko. Dwa miesiące temu byłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gnuthomson: Bardzo fajne, fotografowanie planet 15 stopni nad horyzontem to już prawdziwy hardkor. Niestety na naszych szerokościach Saturn będzie na sensownej wysokości nad horyzontem dopiero w połowie lat 20-tych ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wybierasz się na zaćmienie Słońca do USA w przyszłym roku?
  • Odpowiedz
@namrab: Oczywiście. Trochę mnie przeraża ta wyprawa, bo nigdy nie obserwowałem pełnego zaćmienia słońca, znów muszę kupić cały sprzęt obserwacyjny. Ale co tam - jest jeszcze rok na organizację. Na szczęście wybór miejscówki i mocnej ekipy mam już załatwiony. Będziemy obserwować z okolic miejscowości Columbia w Missouri.

Jestem niecierpliwy i do połowy lat 20-tych czekać nie zamierzam. Trzeba będzie kiedyś się wybrać w cieplejsze klimaty ze sprzętem. Ale najpierw trzeba dopracować
  • Odpowiedz
@gnuthomson: PTMA będzie stacjonować w Wyoming. Ja mam zamiar kupić jakieś malutkie apo (prawdopodobnie TS 50/330 albo 70/420), barlowa 2x i nową kamerkę od ZWO - ASI1600MM o rozdzielczości 16 megapikseli. Jeszcze nie słyszałem o nikim, kto próbowałby sfotografować zaćmienie Słońca kamerką do astrofotografii, więc bardzo mnie ciekawi, jaki efekt osiągnę. W ogóle ostatnio robię mocne przetasowanie sprzętu - sprzedałem teleskop, starą lustrzankę i wszystkie obiektywy oprócz Samyangów 85 i 24
  • Odpowiedz
@namrab: No z Nikonem to grubo. :)

Heh, sprzedałeś obiektywy? Pamiętam Twoją gadke, że jak już kupujesz, to zwykle są Twoje na zawsze :P Ale w pełni to rozumiem. Przed Chile kupiłem sobie pierwszy obiektyw L Canona i teraz myśle nad wymianą wszystkich pozostałych na Lki.

Szkoda, że nie dałeś znać, że masz sprzęt do sprzedania. Wyciąg chętnie od Ciebie bym kupił.

Co chcesz uzyskać fotografując tą ASI1600MM? Wersja chłodzona czy
  • Odpowiedz