Rozglądam się za kartą dźwiękową do kompa. Nieco mnie już drażnią sterowniki do posiadanego obecnie x-fi gamera, na win10 albo działają ładnie, ale soft creative nie ogarnia sterownika(brak kompatybilnych urządzeń), albo wszystko działa do restartu kompa, po czym karta przestaje być widoczna w systemie i po jakimś czasie potrafi go zwiesić na amen. Próbowałem już od groma sterowników, oficjalnych i nieoficjalnych, i odechciało mi się zabawy z tym.
Może ktoś z #pcmasterrace czy #komputery polecić dźwiękówkę, która będzie grała w przynajmniej podobnej jakości? Nie mam jakichś wielkich wymagań, różnicę między integrą na MSI BA75-G43, a gamerem słyszę dość wyraźnie, ale jakość gamera w pełni mi do tej pory wystarczała. Podłączone toto będzie do słuchawek hyperx drone i pierwszej wersji soundsticków HK. Komp używany do gier, skype i muzyki wszelakiej, przy czym walenie basami po uszach nie jest moim priorytetem.
Hajsu nie chcę wydawać za dużo, myślę 200-300zł to dla mnie granica opłacalności zakupu takiego sprzętu. Zastanawiałem się nad kartami zewnętrznymi(np. https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-x-fi-surround-5-1-pro-usb-zewnetrzna-70sb109500007-337619/) ze względu na wygodę podłączania sprzętu(panel przedni mam zasłonięty, dziecko za bardzo lubi sobie klikać po przyciskach :)), ale jeśli coś ma grać na poziomie integry to nie jest dla mnie sensowny zakup. Dobrze też by było, żeby nie był to jakiś stary sprzęt, nie chce mi się pałować ze sterownikami.
@vrdst: Mam Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro + Logitech X-530 i jak dla mnie gra zadowalająco. Ale mam win 7, miałem przez chwilke win 10 i z tego co pamietam też były problemy ze sterownikami. Wiec raczej to jest karta pod win 7.
@vrdst: zastanawiam sie nad tymi twoimi problemami ze sterami, posiadam dzwiekówke z najdłuzsza nazwa na swiecie czyli X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro i nie mam zadnych problemów ze sterownikami. Może poszukaj takiez uzywanej karty kupisz za małe pieniądze
@Takezo: a soft Ci działa? Win10? Ogólnie jak rozejrzałem się po dostępnych w tej cenie sprzętach to mi wyszło, że praktycznie wszystko ma już swoje lata i możliwe problemy ze sterownikami pod nowym systemem. Twoja karta jest nieco lepsza od tego co mam, ale o ile pamiętam wydana została w tym samym czasie, Creative wtedy pojechał całą serią, i podejrzewam że support sterów jest podobny. Chyba pozostaje mi odkopać z powrotem
@vrdst: instaluje stery ze strony creativa dedykowane pod win 10 i jedyny soft jaki uzywam to creative audio control panel, najbardziej mi zalezy na funkcji x fi crystalizer wtedy wszystko gra pięknie. Nic sie nie wiesza, ustawienia pamieta nawet po restartcie a pamietam ze jak nie było sterów pod win 10 to po restarcie kompa ustawienia sie resetowały. Popatrz też jakiegos asusa xonara
Może ktoś z #pcmasterrace czy #komputery polecić dźwiękówkę, która będzie grała w przynajmniej podobnej jakości? Nie mam jakichś wielkich wymagań, różnicę między integrą na MSI BA75-G43, a gamerem słyszę dość wyraźnie, ale jakość gamera w pełni mi do tej pory wystarczała. Podłączone toto będzie do słuchawek hyperx drone i pierwszej wersji soundsticków HK. Komp używany do gier, skype i muzyki wszelakiej, przy czym walenie basami po uszach nie jest moim priorytetem.
Hajsu nie chcę wydawać za dużo, myślę 200-300zł to dla mnie granica opłacalności zakupu takiego sprzętu. Zastanawiałem się nad kartami zewnętrznymi(np. https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-x-fi-surround-5-1-pro-usb-zewnetrzna-70sb109500007-337619/) ze względu na wygodę podłączania sprzętu(panel przedni mam zasłonięty, dziecko za bardzo lubi sobie klikać po przyciskach :)), ale jeśli coś ma grać na poziomie integry to nie jest dla mnie sensowny zakup. Dobrze też by było, żeby nie był to jakiś stary sprzęt, nie chce mi się pałować ze sterownikami.
Ktoś coś?
.Za 300 zł kupiłbym Presonus Audio Box albo Focusrite Scarlett Solo.
i nie mam zadnych problemów ze sterownikami. Może poszukaj takiez uzywanej karty kupisz za małe pieniądze
Popatrz też jakiegos asusa xonara