Wpis z mikrobloga

Taki przepis na IPA
4,5 kg pale
500g carapils
300 g karmel jasny
300 g slod pszeniczny
100-150 g cukru
Chmielenie
15g zeus 60 min
20 g mosaic 20 min
25 g mosaic 5 min
35 g citra 5 min
25 g mosaic 20 g citra 0 min + ewentualnie coß na whirlpool
+ po 50 g kazdego citra i mosaic na zimno
cos zmieniac?
drozdze us 05
#piwowarstwo
  • 7
  • Odpowiedz
@stjimmy: Mimo wszystko. Chyba, że chodzi o cukier do refermentacji to ok, ale w przepisie tego nie ma co podawać, a przynajmniej nie w tym miejscu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Tonyk:
Ty chyba #!$%@?łeś, cukier to powszechny dodatek wśród piwowarów domowych i w krafcie i nie wiem czemu miałby być niezgodny do póki nie jest w formie syropu glukozowo fruktozowego i nie stanowi 50% zasypu (na marginesie - duch kraftu robi mi loda).
  • Odpowiedz