Wpis z mikrobloga

Mirecki, często przy tekstach związanych z dietą pojawia się określenie, że nie należy spożywać nadmiaru soli, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie. Zawsze mnie zastanawiało jak wygląda mechanizm tego wiązania, a wujek google nie potrafi mi pomóc. Jeśli mięso posypiemy solą, to nastąpi z niego wyciek soku. Dzieje się tak ponieważ sól na drodze osmozy dyfunduje do środka mięsa, a woda dyfunduje na zewnątrz do środowiska bardziej zagęszczonego, a cały układ dąży do stanu równowagi stężeń. Dlaczego więc w żywym organizmie sól ma zatrzymywać wodę? Ktoś coś?
#dieta
  • 4
@Bromatologia organizm broni sie przed wysuszającymi właściwościami soli, dlatego prewencyjnie zatrzymuje wode, w razie gdyby przyszło Ci na myśl wpieprzyć kolejne 100g soli. Myślisz że ludzie na szalupach ratunkowych nie piją słonej morskiej wody, bo boją się zatrzymania wody w organizmie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)