Mirki jak zrobić aby dynamicznie wygenerować taki o to numer: A/02/12/A/10/15 - gdzie każdy ,,blok'' jest rozdzielony przez "/" i ma swój maksymalny zakres a muszę wygenerować wszystkie możliwe kombinacje (ok 10 000 szt)
a) w miejsce liter może być nie tylko A: Nawet jeśli liczby nie mogą być większe niż w przykładzie to wychodzi zdecydowanie więcej niż 10tys., więc coś kłamiesz.
b) litery 'A' są stałe - w pierwszej kolumnie robisz licznik i zamieniasz na system pozycyjny: Przykładowo jeśli liczby w twoim przykładzie są maksymalne: ostatnia: licznik%16 przedostatnia: floor((licznik/16)%11) przed-przedostatnia: floor((licznik/16)/11)%13) I sklejasz funkcją połącz.ciągi.
@deryt przykład który dałem nie jest zakres maksymalny posiedzę dziś nad tym bo lepszego sposobu nie widzę @Luxik myślałem o tym jako o ostateczności :)
#excel #informatyka #pytanie #pytaniedoeksperta
a) w miejsce liter może być nie tylko A:
Nawet jeśli liczby nie mogą być większe niż w przykładzie to wychodzi zdecydowanie więcej niż 10tys., więc coś kłamiesz.
b) litery 'A' są stałe - w pierwszej kolumnie robisz licznik i zamieniasz na system pozycyjny:
Przykładowo jeśli liczby w twoim przykładzie są maksymalne:
ostatnia: licznik%16
przedostatnia: floor((licznik/16)%11)
przed-przedostatnia: floor((licznik/16)/11)%13)
I sklejasz funkcją połącz.ciągi.
@Luxik myślałem o tym jako o ostateczności :)
@gromusek:
To podaj te zakresy, bo widzę że coś się nie zgadza.
Jak podasz, to ja ci podam gotową funkcję :)