Planuję sobie kupić klawiaturę midi, są może na komputer jakieś sensowne programy, które mogłyby mi też improwizować dźwięk prawdziwego pianina? Mam straszny dylemat co kupić, pianino czy keyboard.
@Sordi: najpierw sobie sprawdz czy twoja karta dzwiekowa ma proca/wspiera standard (tu zapomnialem bodaj emu jakiestamcyferki), w przeciwnym wypadku bedziesz mial zajebiste lagi jak ja przy interfejsie audio
@Sordi: Bierz midi z polwazonymi klawiszami, program jest zwykle dodany. Jako pianinko polecam darmową wtyczkę Piano One, z możliwością dokupienia różnych pierdół. Keyboardy w cenach niskich nie mają zbyt atrakcyjnych brzmien, a klaw midi możesz mieć sensowną za około 500 zł.
@Sordi: A ja polecam Nuendo i pluginy ;) I chyba lepiej kupić keybord. W sumie to nawet nie chyba ,a moim zdaniem na pewno. Wszystko zależy od kwoty, jaką chcesz przeznaczyć. I koniecznie z ważonymi klawiszami.
@Sordi kolega @BrygadaWypok dobrze kombinuje. Swoją drogą M-Audio ma sporo fajnych zabawek. A co do dylematu nowe/ używane- ja osobiście kupiłem w życiu trochę gitar basowych i nigdy nowej :) Zawsze udawało mi się znaleźć używane w bardzo dobrym stanie, zresztą z niektórymi gitarami jak z winem- im starsze tym lepsze. Wychodziłem z założenia, że po co płacić za nowy instrument 2000 zł , jak można kupić fajną używkę za 2000 zł
@Sordi: Pokrętła są przydatne jak chcesz na żywo grać elektronikę, ale można zawsze sobie dokupić niedrogo jakiś panel. W tej kategorii cenowej masz wybór: pokrętła albo dociążana klawiatura. Nie mówiąc o dynamice, bo to podstawa raczej.
@Sordi: Nie miałem styczności, ale czytałem swego czasu sporo recenzji, wiem, że któreś starsze modele z M-Audio były niedobre, nie wiem czy nie było mowy o Oxygenie właśnie. Poczytaj sobie testy, recenzje przed zakupem (tak można w sklepie sprawdzić, ale nie sprawdzisz tam wszystkiego ;))
Nigdzie nie widzę informacji o klawiaturze, możliwe, że Oxygen z racji ilości suwaków ma gorszą klawiaturę (taką zwykłą lekką z keyboardów), ale to
Planuję sobie kupić klawiaturę midi, są może na komputer jakieś sensowne programy, które mogłyby mi też improwizować dźwięk prawdziwego pianina? Mam straszny dylemat co kupić, pianino czy keyboard.
Wołam @Emtebe bo też siedzi w muzyce
@BrygadaWypok: polecasz jakiś szczególny model?
Za wygodę klawiatury, choć opinie sa różne.
Dobry wybór, jeśli zależy ci głównie na samej klawiaturze (tylko dwa pokrętła)
Do klawiszy dodają podstawową wersję Abletona, możesz pod niego spokpjnie vst podczepiać.
A, ta klawiatura nie gra sama z siebie ;)
Działa na usb
@Sordi: Nie miałem styczności, ale czytałem swego czasu sporo recenzji, wiem, że któreś starsze modele z M-Audio były niedobre, nie wiem czy nie było mowy o Oxygenie właśnie. Poczytaj sobie testy, recenzje przed zakupem (tak można w sklepie sprawdzić, ale nie sprawdzisz tam wszystkiego ;))
Nigdzie nie widzę informacji o klawiaturze, możliwe, że Oxygen z racji ilości suwaków ma gorszą klawiaturę (taką zwykłą lekką z keyboardów), ale to