Wpis z mikrobloga

Halo, mirki, bo pisze prezentacje o językach programowania i może ktoś, każdy od swojego języka coś dodać na szybko bo nie wiem dokładnie co się w danym języku pisze? To znaczy wiem z grubsza ale potrzebuje coś takiego napisać jak to (to też nie wiem czy dobrze w Javie). Potrzebuje jeszcze do javascript, php, c++, c, python, visual basic. W senie po polsku ja sobie potem przetłumacze to. Dzięki jak coś :)

Java

Today for:
- Servers/ servelets/ web back-door
- Android and other mobile application
- Transaction ??

#programowanie
  • 37
@piot-rabi xd

a C++ kompilowany jest do bytecode (przez co na każdą architekturę i na każdy osobny syst. operacyjny musisz to ponownie przekompilować),

Nope. LLVM

że o tym, że C++ zawsze kompiluje od razu wszystko i zawsze taszczy to ze sobą przez co okienkowe "hello world" zajmuje 200mb

@piot-rabi:

Nope. xclock = 43 KB

Kmix - regulator dźwięku (z spisem wejśc/wyjść audio, pełnym GUI itd) - to 3 binarki po 8
@rfree: co za ludzie. Co do pythona bym sie nie zgodził z Twoim zdaniem. Jego wydajność jest zaskakująco dobra, pewnie dzięki cpython, które z kodu pythonowego najpierw robi C. A z wydajnością C kłócić się nie można. Python - co mało osób wie - to język kompilowany wykonywany na maszynie wirtualnej pythona. To coś jest przeca dużo wydajniejsze niż java xd btw, świetny język do zastosowań "musze coś zrobić
@zajety_login: Wcale nie. Interpretuje bytecode pythona, czyta go i wykonuje. W efekcie powstaje program w C. Bardzo upraszczając. Co ważne - w przeciwieństwie do np jpython - nie robi tego "on the fly". Innymi słowy, inne interpretery korzystają z JIT, cpython nie, stąd czuję się usprawiedliwiony mówiąc, że "powstaje kod w C".
@pingwindyktator: (co do CPython to się nie wypowiem bo się nie znam).

A myślę że Python może być faktycznie szybki, natomiast jeszcze większe możliwości widzę w językach które pozwalają na "low-level" w sensie iż sam alokujesz swoją pamięć i dobrze to planujesz tak aby (w tych 10% kodu gdzie to jest ważne) mieć to dość optymalnie ułożone.

Czyli język gdzie sam robisz swoje "new/delete", referencje itd - a nie tylko musisz
@rfree: Raczej nie jest aż tak szybki. Natomiast język programowania to tylko narzędzie które trzeba dobrać pod konkretny projekt / wymagania. Nie zawsze potrzeba ogromnej wydajności. Do analizowania ruchu cząstek w zderzarzu hadronów absurdalne jest myślenie o javie czy C#, natomiast do parsowania pdfa osobiście wybrałbym pythona.
@rfree: taaa, od samego początku czyli od 1983 C++ był językiem dynamicznym ( ). To, że później, GCC został zastąpiony innym kompilatorem to inna broszka. Swoją drogą, ciekawe czy są gdzieś jakieś statystyki, ile % kodu C++ kompilowane jest statycznie, przez gcc i podobne, a ile dynamicznie przez llvm?

Co do windowsa, to jakoś C# jak i pozostałe języki .NET czy też JVM bez problemu