Aktywne Wpisy
ujtamajtam +289
Caracas +49
Moja córka w tym roku ma mieć pierwszy raz religię (idzie do zerówki w państwowym przedszkolu).
Dziś było spotkanie z księdzem - odwiedził klasę czy tam pokój gdzie przebywa grupa do jakiej uczęszcza moja córka.
Są tam zabawki różne plakaty na ścianach itp.
Teraz najlepsze ksiądz powiedział, że do czasu jego następnej wizyty mają zniknąć z ściany wszystkie dinozaury oraz rzeczy z nimi powiązane bo to sprzeczne z nauką kościoła i to
Dziś było spotkanie z księdzem - odwiedził klasę czy tam pokój gdzie przebywa grupa do jakiej uczęszcza moja córka.
Są tam zabawki różne plakaty na ścianach itp.
Teraz najlepsze ksiądz powiedział, że do czasu jego następnej wizyty mają zniknąć z ściany wszystkie dinozaury oraz rzeczy z nimi powiązane bo to sprzeczne z nauką kościoła i to
Dzień rybaka jest zazwyczaj świętowany w pierwszą niedzielę czerwca, a jego celem jest promowanie solidarności wśród rybaków, informowanie narodu islandzkiego o życiu i pracy rybaka, oraz uczczenie pamięci tych, którzy zaginęli na morzu.
Obecnie święto to trwa dwa dni, jego obchody zaczynają sie w sobotę, a kończą późnym niedzielnym popołudniem. W portach serwowane są zupy rybne, skosztować można wielu lokalnych specjałów, a chętni przygód mogą załapać się na organizowane żeglowanie po zatoce.
Pierwszy Dzień Rybaka odbył sie w 1938 roku, a dokładnie 6 czerwca, w Reykjavíku i Isafjörður. Tego dnia odbyło się wiele imprez okolicznościowych, takich jak wyścigi w pływaniu w oleju, w wiosłowaniu, rozgrywki piłki nożnej i w przeciąganiu liny. Zyski przeznaczono na wzniesienie Pomnika Nieznanego Rybaka, na cmentarzu Fossvogur w Reykjavíku.
Dzień Rybaka jest bardzo ważnym wydarzeniem w życiu tego niewielkiego narodu, a jego obchody celebrowane są aktualnie w każdym praktycznie zakątku wyspy.
#islandia #historia #kultura #tradycja #ciekawostki
Komentarz usunięty przez autora