Wpis z mikrobloga

Cześć Mirasy, mam sprawę. Wczoraj wszystko było ok, a dziś rano Alfa przy dodaniu gazu w okolice 2,5k obrotów zaczęła piszczeć jak zarzynany wieprzek (1.9 JTD dźwięk wydobywa się od strony rolek [lewa stojąc przodem do samochodu] ). Szybki rekonesans i mechanik stwierdzi, że to najprawdopodobniej alternator albo któreś z kół pasowych umiera.

Jednak jak tak sobie poszukałem w necie to niemal identyczny dźwięk do tego u mnie został nagrany tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=VdI8uybXXfI czyżby jednak coś z turbiną? Tylko czy w przypadku torbo dźwięk nie dochodził by z innej strony?

#alfaromeo #alfa #lawetaboners
  • 8
@jahu555: I znowu 10. Mechanik dziś dzwonił z informacją, że kolektor jest delikatnie krzywy i sama wymiana uszczelki nie wystarczy (ponieważ nadal, delikatnie bo delikatnie, ale piszczy) - trzeba go naprostować.

Co ciekawe jakiś pół roku temu zauważyłem delikatny świst podczas dodawania gazy gdy alfa była zimna (i nie dam sobie głowy uciąć ale miałem też wrażenie jak by trochę mocy straciła). Po złapaniu temperatury cichł. Obstawiałem wtedy turbo. Ale wygląda