Dipol prosty na UKF - czy ma znaczenie użyty materiał (planuję użyć grubego miedzianego drutu) i czy ten material może być "pełny w środku" (czy musi być rurka?) #radiotechnika #elektronika
@Block3r: To zależy co i jakie wartości częstotliwości chcesz uzyskać. Znając życie koncentryk o odpowiedniej impedancji i długości dałby radę, niemniej podałeś za mało danych o samym projekcie. Akurat przygotowuję się do zaliczenia z techniki b.w.cz i chętnie bym sobie poćwiczył. ( ͡°͜ʖ͡°)
@MajkiGee: częstotliwość dokładnie 96.6 MHz, ćwierć albo pół fali (raczej ćwierć), wymiary miałem policzone ale nie wiem gdzie zapisałem ( ͡°͜ʖ͡°) podłączone do głowicy koncentrykiem 75 ohm
@Block3r: Ale wziąłeś pod uwagę ewentualną impedancję generatora i obciążenia? To też w pewien sposób wpływa na współczynnik odbicia i teoretycznie można ominąć ten problem (a przynajmniej w teorii) dostosowując wymiary koncentryka. Sam materiał nie powinien mieć większego znaczenia, większość tego badziewia i tak jest liczona dla przenikalności miedzi więc nawet nie ma sensu o tym myśleć. :v
@MajkiGee: tego akurat nie brałem pod uwagę, zakładam natomiast, że skoro głowica była projektowana z wejściem antenowym 75 omów to sprawa impedancji we/wy generatora jest załatwiona. Czyli praktycznie nie ma znaczenia materiał ( ͡°͜ʖ͡°)
#radiotechnika #elektronika