Aktywne Wpisy

pq18 +651

shandy71 +373
Cześć Mirki,
jakieś małolaty zniszczyły mi samochód zaparkowany na parkingu pod blokiem, zanim znalazłem świadków zdarzenia zgłosiłem na policję. Może mieliście podobną sytuację i podpowiecie co mogę, a czego nie mogę, albo jak mogę własnym dochodzeniem wspomóc policję, ale z drugiej strony nie łamać prawa, bo sprawa przez wiek sprawców jest patologiczna. Według świadków zdarzenia zniszczenia dokonało trzech chłopaków w wieku 10-12 lat.
Jest monitoring, który idealnie obejmuje miejsce parkingowe, ale właściciel udostępnił go tylko policji (pewnie rozeznanie chwilę potrwa), jest drugi monitoring obok, ale nie wskazuję on miejsca zdarzenia, tylko chodnik którym raczej mogli przechodzić czy właściciel tego monitoringu może mi udostępnić nagranie, żebym je sobie przejrzał? Zgrać na pendrive? Policjant mówił, że jeżeli nie ma monitoringu na miejsce zdarzenia to ich on nie interesuje.
Czy jeżeli znam imiona sprawców (podpisali się na masce auta) i domyślam, się że chodzą do podstawówki 400metrów od zdarzenia, mogę coś z tym zrobić?
Odezwało się ogólnie trochę świadków, którzy twierdzą że rozpoznają chłopaków bez problemu, tylko jak ich znaleźć...:(
A
jakieś małolaty zniszczyły mi samochód zaparkowany na parkingu pod blokiem, zanim znalazłem świadków zdarzenia zgłosiłem na policję. Może mieliście podobną sytuację i podpowiecie co mogę, a czego nie mogę, albo jak mogę własnym dochodzeniem wspomóc policję, ale z drugiej strony nie łamać prawa, bo sprawa przez wiek sprawców jest patologiczna. Według świadków zdarzenia zniszczenia dokonało trzech chłopaków w wieku 10-12 lat.
Jest monitoring, który idealnie obejmuje miejsce parkingowe, ale właściciel udostępnił go tylko policji (pewnie rozeznanie chwilę potrwa), jest drugi monitoring obok, ale nie wskazuję on miejsca zdarzenia, tylko chodnik którym raczej mogli przechodzić czy właściciel tego monitoringu może mi udostępnić nagranie, żebym je sobie przejrzał? Zgrać na pendrive? Policjant mówił, że jeżeli nie ma monitoringu na miejsce zdarzenia to ich on nie interesuje.
Czy jeżeli znam imiona sprawców (podpisali się na masce auta) i domyślam, się że chodzą do podstawówki 400metrów od zdarzenia, mogę coś z tym zrobić?
Odezwało się ogólnie trochę świadków, którzy twierdzą że rozpoznają chłopaków bez problemu, tylko jak ich znaleźć...:(
A
źródło: Screenshot 2024-09-05 at 11.14.42
Pobierz

Działać wszystko działa bardzo dobrze, jednak dzieje się to wszystko na wirtualnym serwerze i teraz pytanie:
Czy jest możliwość, aby z poziomu arduino wysyłać zapytanie do pliku php który jest umieszczony na zewnętrznym serwerze FTP np. cba.pl?
Bo z pozycji web client'a jedyna informacja do połączenia to ip serwera, a ftp ma jeszcze login i hasło.
#arduino
Jednakże z poziomu FTP nie wywołasz skryptu PHP, a jedynie zapiszesz dane. Teoretycznie możesz więc wrzucać dane do pliku, a skrypt PHP mieć odpalany co jakiś czas z crona. Wtedy skrypt pobiera dane z pliku, przetwarza i go czyści.
Przykładowo - na cba.pl mam hosting i konto ftp, na którym mam pliki index.php, connect.php i add.php.
- Arduino zbiera pomiary z termometru i przy pomocy metody GET przekazuje temperaturę do pliku add.php, który wysyła pobraną wartość do bazy danych
if (client.connect(server , 80)) { // REPLACE WITH YOUR SERVER ADDRESSNajprostsza sprawa. Arduino ma dostęp do internetu, czy tylko do tego lokalnego serwera? Spróbuj wejść Arduino na jakąkolwiek stronę i wyświetlić pobrane dane na Serial.
Kolejna rzecz. Jaką konkretnie wartość ma zmienna "newtemp" w momencie wysłania? Rozumiem, że wartość jest poprzedzona nazwą zmiennej (np. "temperatura=123"), a nie przesyłasz samej wartości.
1) Nie wysyłasz instrukcji "host". Jest to informacja do serwera do jakiej strony (Virtual Hosta) ma się odwołać. Jest to wymagane z tego powodu, że na jednym IP (a tutaj mamy hosting współdzielony) możesz mieć więcej niż jedną stronę (jak to na serwerze lokalnym) i serwer musi wiedzieć do jakiego VH ma wysłać żądanie. Nie podasz tego, to serwer wyśle je do domyślnego VH, czyli w tym wypadku zapewne strony głównej cba.pl.
2) Dane w GET należy wsadzić w zmienną i podesłać w URI dokumentu - nie wiem czy tak jest u Ciebie, bo wartości zmiennej nie podałeś.
3) Po przesłaniu wszystkich instrukcji (a przed body dokumentu, jeżeli w ogóle występuje) powinna zostać wysłana pusta linia.
Przykładowe żądanie powinno wyglądać tak (na końcu tego powinna być pusta linia, czyli dodatkowa
if (client.connect(server , 80)) {Serial.println("connected");
client.print("GET
file_put_contents('dump.txt', printr($GET, 1));
i utwórz plik "dump.txt" z CHMOD 777 i dopiero wtedy próbuj (będzie wiadome czy do skryptu w ogóle coś dochodzi).
Odnośnie FTP. FTP działa w inny sposób. W HTTP jest tak, że najpierw wywalasz cały set instrukcji jakie ma wykonać serwer, a dopiero później on daje Ci odpowiedź. U FTP wygląda to bardziej jak... rozmowa, stąd jego implementacja jest trudniejsza (ale wciąż nie jest tak źle).
Sprawdź to - znajdziesz tam