Wpis z mikrobloga

#elektronika
Nigdy nie trawiłem jeszcze domowym sposobem laminatu dwustronnego.
Niestety terminy napięte i musi mi to wyjść za pierwszym razem.
Zastanawiam się czy nie łatwiej będzie wytrawić 2x laminat jednostronny i skleić oba PCB?
Większość elementów mam w smd.
  • 11
  • Odpowiedz
@makumbanoob: A czego się obawiasz? Naświetlasz czy tam prasujesz jedną stronę, wiercisz najcieńszym wiertłem jakie masz (np. 0,4mm) cztery otwory do ustawienia drugiej strony względem pierwszej, naświetlasz/prasujesz i gotowe.
  • Odpowiedz
@makumbanoob: Moim zdaniem prościej będzie zrobić dwustronny od razu niż kleić dwa, bo to jest dokładnie taka sama robota plus klejenie w drugim przypadku... A jak zamierzasz zrobić przelotki między stronami?
  • Odpowiedz
@4833478: Przelotki mam zamiar zrobić kawałkiem drucika (nawojowy). Chyba, że jest jakiś lepszy pomysł.
@nkrnpp: Dokładnie moje obawy dotyczą się nie trafienia idealnie jedną stroną na drugą podczas prasowania. Pomysł z wstępnym nawierceniem może zadziałać.
  • Odpowiedz
@makumbanoob: Po co nawojowy jak izolacja nie potrzebna? Chyba lepiej użyć srebrzanki. Generalnie uważam, że dwustronne płytki bez prawdziwych metalizowanych przelotek to trochę pomyłka. Ja bym albo próbował zrobić to na jednej stronie albo jak na prawdę nie ma możliwości to odżałował i zamówił płytkę z metalizacją otworów.
  • Odpowiedz
@4833478: Nie wiedziałem, że można kupić takie nity do pcb, teraz widzę że na allegro są. Ciekawe czy będą w lokalnym sklepie elektronicznym. Na pewno byłoby to solidniejsze niż takie prowizoryczne, podgrzejesz hotair i powypada.
  • Odpowiedz
  • 0
@makumbanoob Za pierwszym razem moze byc klopot. Mnie wyszlo srednio i musialem poprawic. Uzylem metody fotochemicznej. Przy zabawie z zelazkiem jest dosyc spore ryzyko rozjechania sie sciezek, otworow.
Klopot w metodzie z naswietlaniem jest w tym, by dobrze nalozyc folie swiatloczula bez pecherzykow i do trawienia dobrze oczyscic plytke. Mi sie wydawalo, ze wszystko zrobilem ok, ale wyszlo, ze folia troche zle nalozona. Nie mialem czasu, wiec taka plytke wzialem do
  • Odpowiedz
@makumbanoob: Pomysł z nawierceniem zadziała, bo dlaczego nie? Sprawdzone w praktyce wiele razy.
@4833478: Do czego jest Ci ta metalizacja tak bardzo niezbędna? Jak rozumiem, mowa jest o prototypie albo pojedynczych egzemplarzach. Spokojnie wystarczy zrobić przelotki np. z nóżek rezystorów.
  • Odpowiedz
@repro5: Spróbuj zamiast folii sprayu Positiv 20. Jeśli unikniesz kurzu podczas nakładania i suszenia, to będziesz miał z głowy problemy, o których piszesz.
  • Odpowiedz
Do czego jest Ci ta metalizacja tak bardzo niezbędna? Jak rozumiem, mowa jest o prototypie albo pojedynczych egzemplarzach.

@nkrnpp: To zależy co to ma być i do czego. Jeśli ma po prostu działać to przelotki z drutu są OK.
  • Odpowiedz