Wpis z mikrobloga

Czy wie ktoś może jakie mogą być przyczyny ciągłych powrotów stanów zapalnych pęcherza u kobiety? Problem zaczął się w liceum i trwa do teraz (3 rok studiów). Stany zapalne często nawracają i powodują trudności w funkcjonowaniu przez ból. Czy to może być sprawa hormonalna? Kobieta udaje się do urologa, ginekologa, ale może ktoś tutaj ma wiedzę na ten temat i miał już styczność z takim przypadkiem?
#medycyna #pytanie #zdrowie
  • 10
@Sahasrara: Chodzenie na basen. Baseny miejskie to wylęgarnia syfu i laski od tego dostają infekcji, które przekładają się też na stany zapalne. Także dbanie o higienę, picie dużej ilości wody i nie chodzenie na basen jest dobrą profilaktyką dla kogoś kto się z tym boryka. A leczeniem to już niech się urolog zajmuje, a nie jacyś zielarze.
@chwed: a czemu nie spróbować? zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może. Zanim napiszesz kolejny wpis przeczytaj może o nich, dla Twojej świadomości, w ich poradni każdej wizycie towarzyszy lekarz który przeprowadza konsultację, razem z nim siedzi ojczulek który przepisuje zioła. Dodatkowo prowadzą szpital w którym dodatkowym elementem leczenia są zioła.

No ale łatwiej napisać "jacyś zielarze" nawet jak się nie ma pojęcia o czym się pisze.

@Sahasrara: Pamiętam że jeszcze
@chwed: tacy " zielarze " są w #!$%@? pomocni. Ja wiem że to szarlataneria dla lekarzy itd. ale mi żaden lekarz nie mógł pomóc, dopiero ziołowe specyfiki mi pomogły. No i wcale nie szedłem tam z nastawieniem " O, tutaj wreszcie mnie wyleczą, ich metody muszą być skuteczne ", w zadzie to ni #!$%@? nie wierzyłem że to pomoże, więc o placebo nie ma tu mowy.
@Sahasrara: Najważniejsze by odpowiednio zaleczyć te infekcje które już były. Dbać o higienę i dużo pić. Ewentualnie można pomyśleć o stałym stosowaniu trimetoprimu, ale to już lekarz będzie stwierdzał.
@Sahasrara: Czysta witamina C w proszku 1 - 3 gramy na dobę można spożywać ją z sokiem pomarańczowym, do tego sok z żurawiny/ekstrakt, bardzo pomocne będą także Urosept i Fitolizyna. Taka terapia powinna trwać przez kilka tygodni 3 do 6. Należy pić w tym czasie dużo wody oraz naparów ziołowych: mięta pieprzowa + świeży imbir - dla przykładu.

http://everydayroots.com/uti-remedies
@Sahasrara: na początek warto się przyjrzeć nawykom higienicznym i o to zadbać, np. wizyta w toalecie każdorazowo po stosunku ('spłukiwanie' bakterii), dużo pić, nie biegać do łazienki 'na zapas', tylko trochę przetrzymać, bo silniejszy strumień moczu lepiej spłukuje bakterie. żurawina i substancje naturalne, zawierające garbniki, są bardzo dobre, warto brać. wiadomo, nie przeziębiać pęcherza i tych okolic.
z typowo medycznych to była robiona jakaś diagnostyka? usg pod kątem zalegania moczu w
@alyszek: Przekazałem wcześniejsze rady, nie chce jej bombardować zbyt dużą ilością informacji, więc póki co miejmy nadzieję, że uda jej się wyleczyć przez wizytę u urologa, ginekologa i porad mirków z komentarzy wyżej. Dziękuję.