Sluchajcie Mirki od dzisiaj chce prowadzic cykl dyskusji na dane aktialne wydarzenia polityczne pod tagiem #5thpolityka dyskusje beda polegaly na tym ze rzucam temat a wy jezeli bedziecie chcieli to go pociagniecie. Dzisiaj dwa tematy.
1.Co sadzicie o zakazie handlu dla sklepow wielkopowierzchniowych w niedziele
2. Co sadzicie o zakazie uboju rytualnego.
P.S. Jako ze jestem czlonkiem pewnej parti politycznej i nie chce byc posadzany o promocje jej to zastrzegam, ze nie bede podawal jej pogladow a swoje osobiste(nie zawsze zgodne z linia partii) dopiero jak dyskusja sie rozwinie. Po prostu interesuje mnie wasze zdanie i ciekawa dyskusja bez agitki politycznej. Licze na to za ten tag bedzie zyl:)
@Janodemon: Jeśli dobrze rozumiem, to proponujesz, aby niedziela była dniem wolnym od pracy z możliwością rezygnacji z tego przywileju, tak? Wydaje mi się, że wizja nie wywierania presji jest niemożliwa do realizacji. Taki zapis prawny byłby martwy. Moim zdaniem nie ma sensu nakazywać bądź zakazywać komukolwiek pracy w jakikolwiek dzień tygodnia. Niech każdy sam z pracodawcą/pracownikiem ustala kiedy ma pracować, a kiedy nie.
@NieznanyAleAmbitny: Nakbardziej znienawidzona partia z frakcją liberalna na wykopie oprocz PO ( jesli masz jakies watpliwosci to powiem, ze w sobote na marszu konopnym bylem;))
@Cymes: To teraz pora na uzasadnienie. Zakaz handlu w niedziele uderzyłby w gospodarkę oraz miejsca pracy. Wszystko co uderza w gospodarkę to zło. Jeżeli chodzi o ubój rytualny tutaj miałem więcej wątpliwości ale podobno tylko 15 rzeźni go przeprowadzało. Poza tym jakby nie patrzeć ułatwienie zarabiania pieniędzy powinno być priorytetem ale nie zawsze. Przecież każdy się zgodzi się, że handel ludźmi powinien być zakazany pomimo, że można na tym zarobić niezłe
1. Jestem "za" możliwością handlu w niedziele, na takich samych zasadach jak w we wszystkie inne dni.
2. Jestem "za" zakazem uboju rytualnego. Skoro i tak już zabijamy zwierzęta to przynajmniej róbmy to tak, aby jak najmniej bólu im sprawić, a nakazy religijne nie mają żadnego uzasadnienia i nie powinni w ogóle być brane pod uwagę.
1.Co sadzicie o zakazie handlu dla sklepow wielkopowierzchniowych w niedziele
2. Co sadzicie o zakazie uboju rytualnego.
P.S. Jako ze jestem czlonkiem pewnej parti politycznej i nie chce byc posadzany o promocje jej to zastrzegam, ze nie bede podawal jej pogladow a swoje osobiste(nie zawsze zgodne z linia partii) dopiero jak dyskusja sie rozwinie. Po prostu interesuje mnie wasze zdanie i ciekawa dyskusja bez agitki politycznej. Licze na to za ten tag bedzie zyl:)
Komentarz usunięty przez moderatora
@kamdz: Tyle co ukradne z budzetu bom student :P.
@S3lby: Musisz uwiezyc na slowo:P
@DominantSpecies: Byly ale mikro ma swoj klimat.
@Cymes: Jestem przeciw zakazowi w niedziele ale za zakazem uboju rytualnego. Wiecej za kilka h napisze i reszte tez odpisze :)
1. Jestem "za" możliwością handlu w niedziele, na takich samych zasadach jak w we wszystkie inne dni.
2. Jestem "za" zakazem uboju rytualnego. Skoro i tak już zabijamy zwierzęta to przynajmniej róbmy to tak, aby jak najmniej bólu im sprawić, a nakazy religijne nie mają żadnego uzasadnienia i nie powinni w ogóle być brane pod uwagę.