Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #informatyka #monitory #stream #streaming

Mirkowie mam pytanko - czy istnieje urządzenie, które można podpiąć jako drugi "monitor" do kompa ale zamiast wyświetlać obraz to urządzenie przechwytuje go i np udostępnia jako obraz z kamery internetowej? Chodzi o to że muszę wykonać streaming obrazu z bardzo źle napisanej i wymagającej sprzętowo aplikacji. Uruchomienie programu do streamowania (OBS) powoduje że 'akurat' tej aplikacji zaczyna brakować mocno zasobów i nie działa z pełną prędkością, dlatego rozmkminiam żeby wykorzystać dwa sprzęty - na jednym uruchomiłbym tą "trudną" aplikację i podłączył do niego jakiś grabber hardware podpinany jako "monitor" a na drugim sprzęcie miałbym uruchomionego OBS i nadawał treść obrazu z pierwszego laptopa nie zakłócając jego pracy.

Czy takie coś wogóle istnieje? Jak można to znaleść, na czym to polega? Czy wogóle myślę w dobrą stronę?
  • 11
@bIiny: wiesz co samego OBS jestem w stanie zrozumieć - streaming dowolnej gry powoduje nieznaczne pogorszenie sytuacji, np. league of legends to spadek może z 5 fps przy odpalonym streamie i jest to jak najbardziej akceptowalne bo zdaje sobie sprawę że przechwytywanie obrazu 720p, obrazu z kamery internetowej, dźwięku, encodowanie go, wysyłanie do serwerów twitcha to jest coś co musi kosztować procka, to logiczne.

Problem w tym, że akurat ta jedna
@ironman49: a orientujesz się może na jakiej zasadzie mniej wiecej to działa? bo rozumiem że wtedy to urządzenie pełni funkcje obsa i robi to sprzętowo tak? czy jest tam jakiś np konfigurator scen jak w obs że można facjate z kamery umieścić na streamie albo jakieś statyczne bzdety?? :)
@larvaexotech: Ja jestem zielony tyle co mi się obiło o uszy ale z tego co wiem to urządzenie ma za zadanie odciążyć właśnie komputer. Dosłownie robi zrzut tego co się dzieje na ekranie. Wiem ze na ludzie którzy nagrywają na YT to taki sposób nagrywają materiał z konsoli.
@larvaexotech: avermedia tylko przechwytuje i nagrywa bez obciążeń. Do streamingu wciąż musisz korzystać z OBSa co nic Ci nie pomoże. Może avermedia na USB + druga skrzynka lub laptop, który tylko będzie miał za zadanie dekodowac i streamowac?