Wpis z mikrobloga

Mirasy pomóżcie, chciałem wymienić mój dość leciwy procesor (Athlon X2 5200+) na coś nowszego. Moja płyta to Msi K9A2VM-FD (MS 7501) (slot am2+). Z informacji na str: do 5200MT/s dla AM2+ CPU 2000/1600MT/s dla AM2 CPU, FSB 2600MHz i tutaj niestety niestety poległem z wiedzą, co mogę tam wsadzić. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Od razu zaznaczę, że to komputer głównie do filmów/muzyki/internetu, chociaż trochę też gram, ale to na czym mi zależy (Pilars of Eternity, Wasteland 2, a nawet nowe Herosy) chodzi i na obecnej konfiguracji.
Szukam czegoś w przystępnej cenie, do ok 300zł, bo i tak planuję zmianę całego zestawu, ale pewnie dopiero za rok, lub dwa.
Nie wiem czy kierować się polityką AMD: "wincyj rdzeniów"? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Brać am2 czy am3? Będzie jakaś widoczna różnica? Da się w ogóle tam jeszcze upchnąć jakiś procesor, żeby była zauważalna różnica w prędkości działania? Ktoś coś poleca, jest jakaś "czarna lista", może macie jakiś sensowny Benchmark, żeby porównać, a może ktoś chciałby się pozbyć procesora?
#informatyka #hardware #procesory #amd i trochę #januszeinformatyki
  • 7
@boszon: Na allegro z X4 znalazłem 950/9500 brać coś z tego i będzie ok? Płyta się wyrobi? :) Orientujesz się jeszcze jak z trwałością tych serii, tzn czy można brać używkę czy lepiej szukać nowego? Sorry za może głupie pytania, ale nie wiem jak "do 5200MT/s" się przekłada na Herce, a w aukcjach nie mogę tego też znaleźć.
@rebul4: Nie mam SSD, ale jak pisałem, przymierzam się do większych zakupów za jakiś czas.
Do poszukiwań procesora zmotywowało mnie "cięcie' się niektórych filmów. Nie jestem specjalistą, ale jeśli nawet w menadżerze windowsowym pokazywało obciążenie 100% przy odtwarzaniu, to chyba się nie wyrabia. Winą może też być jakiś dziwny kodek użyty do tamtych filmów, ale w komentarzach nie widziałem żeby ktoś miał podobne problemy :)
@Duke_Nukem: No jak tnie to prawdopodobnie wina procka, ale czy ten "nowy" nie będzie nadal zbyt słaby? lepiej sobie sprawdź, popytaj ludzi którzy to maja.
Bo jak by miało i tak ciąć to lepiej kupić ten dysk, cieszyć sie że komp #!$%@?, no i mieć już na przyszłość częśc do nowego zestawu