Wpis z mikrobloga

@dertom: Jestem za! Nie znoszę PKiN i tego wszystkiego wokół niego. Nie lubię tej wyrwy w Warszawie. Marzy mi się, żeby cały ten kwartał zaroił się od wieżowców (i w ogóle żeby w centrum było ich mnóstwo, kocham wieżowce), więc dobre i to, bo w to, że PKiN za mojego życia wyburzą za bardzo nie wierzę. No chyba ktoś wleci w niego samolotem i wtedy będzie problem z głowy. ;D
  • Odpowiedz
@dertom: ah a o tym gdzie stoja budynki decyduje HGW z kilkoma osobami rozdając działeczki pod PKiNem. Wpływu na wygląd okolicy pałacu nie mamy lub jest to wpływ iluzoryczny. Miasto rozdaje działki konkretnym osobom, zezwalając im na stawianie czego tylko tam chcą. Dlatego dwa wieżowce stoją prawie na styku z salą kongresową.
  • Odpowiedz
@JestemPsem: co do agory to nie wiem jaki powinna mieć kształt i charakter. Bardziej mnie interesuje strona południowa od Pałacu. Otóż ścisłe centrum miasta powinno według mnie w tym miejscu składać się ze zwartej i gdzieniegdzie "ciasnej" zabudowy tak aby tworzone były kaniony przestrzeni. Same działki powinny się składać z urozmaiconej zabudowy raczej a nie z pojedynczych monotematycznych kloców. Na co zwracał R Gajda brakuje odpowiednich dla człowieka przestrzenni zachęcających do
  • Odpowiedz
@dertom: Nie wiem z jakiego okresu to plan, ale mam wrazenie, ze nieaktualny. Wiekszosc tych budynkow bedzie zagospodarowane przez biura. Obecnie w Warszawie i tak powierzchni biurowej jest za duzo i nie ma nabywcow (patrz business park przy Rondzie Daszynskiego), wiecej sie buduje, a jeszcze wiecej inwestycji biurowych jest w planach. Opcja ekskluzywnych apartamentowcow odpada ze wzgledu na bliskosc Cosmopolitana i zbyt wysokie ceny powierzchni. Do tego tendencja biznesu do uciekania
  • Odpowiedz
@dertom: hlip, nie zawołało mnie :< miasto ogłasza różne konkursy i pyta o różne sprawy, ale w bardzo wielu kwestiach nie bierze tego zdania pod uwagę. Gdyby dziś się zapytać (a pyta się) co zrobić z zachodnią ścianą, to się okaże, że muza sobie a fakty sobie - inwestor już wie co tam postawi i kij komukolwiek do tego (w sensie ten kto ma coś do powiedzenia w ratuszu przyklaskuje tym
  • Odpowiedz
@dertom: Ten plan jest niefunkcjonalny i bez sensu, przynajmniej ten z obrazka. wokół Pałacu przydałaby się niska funkcjonalna zabudowa, powinni wywalić ten gigantyczny parking, spróbować połączyć funkcjonalnie ścianę wschodnią z terenem wokół pałacu. Wieżowce bliżej pałacu to tragiczny pomysł.
  • Odpowiedz
parki, które są taką oazą spokoju w samym centrum.

@urs6: co do parków, ich jest dużo w centrum a w świętokrzyskim dużo ludzi nie widziałem; podobno nie przyciąga. Parking zostanie częściowo zabudowany a z reszty zrobią tę agorę miejską co do której są potężne spory; pod nią ma być parking co już wyklucza tam drzewa. Jak dla mnie od Alei i Dmowskiego mogłoby być gęściej. Też mam watpliwości co do wiezowców
  • Odpowiedz
podobno nie przyciąga.

@dertom: Z nim jest trochę inaczej, po prostu nie ma powodów aby się tam znaleźć. Serio, jest poza szlakami, po tej mało uczęszczanej stronie pałacu, jeżeli tam idziesz to specjalnie. (przynajmniej jeżeli mówimy o tym przy Świętokrzyskiej), ten od drugiej strony jest oke. Zawsze można zboczyć ze szlaku i usiąść na ławce ;) czasami jest jakaś mobilna gastronomia, do wykorzystania są jeszcze budynki dworca śródmieście i plac między
  • Odpowiedz