Wpis z mikrobloga

W mojej parafii, kilkanaście razy w roku taca przeznaczana jest na jakis cel charytatywny. Każdy większy kataklizm, jakieś trzęsienie ziemi w Pakistanie czy inne tsunami, wychodzi proboszcz i mówi "dziś zbieramy na to i ma to"
Jak bardzo trzeba mieć nasrane we łbie, jak bardzo trzeba być zacietrzewionym palikociarzem żeby pisać "lepiej na ulice hajs wyrzucić niż dać klesze na tace hur dur"
Taki to spierdileniec wrzuci raz w roku 2 zl do puszki WOŚPu, #!$%@? z tym serduszkiem przez #!$%@? okrągły tydzień żeby pokazać jaki to on wielki filantrop.
#przemyslenia #kosciol #gimboateizm #katolicyzm #4konserwy #neuropa
  • 14
  • Odpowiedz
@LowcaAndroidow: A co ciebie obchodzi kto na co wydaje swój hajs? Dla mnie to ty możesz nawet chałupę sprzedać i oddać kościołowi - polecam ten sam sposób myślenia. Ja raczej nie wrzucam kasy kościołowi, ponieważ nie umie nawet równo rozdystrybuować pieniądze pomiędzy siebie:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Cala-prawda-o-zarobkach-ksiezy,wid,15454849,wiadomosc.html?ticaid=116e17

Proboszcz–dziekan w archidiecezji warszawskiej – 10000 zł
Proboszcz w Krakowie – 8000 zł
Proboszcz parafii w Płocku – 5300 zł
Biskup pomocniczy w dużej diecezji – 4500
  • Odpowiedz
@LowcaAndroidow: I na podstawie przykładu kilkunastu "tac" z jednej parafii zgrabnie przeskakujemy do stwierdzenia, że skoro w jednej tak jest, to i we wszystkich jest tak samo - wszak to logiczne, prawda? Lewak pokonany, chochoł spalony, czas na radosny taniec.

Weź tego nie taguj jako #przemyslenia, bo tylko się #!$%@? ośmieszasz.

• Odpowiedz
@LowcaAndroidow: Masz recht. W mojej rodzinnej parafii (kilkutysięczne miasteczko na Podkarpaciu) proboszcz i księża żyją bardzo skromnie mimo, że sama parafia należy raczej do tych bogatszych - co niedziela ludzie na tacę w większości dają papierowe pieniądze. Proboszcz już kilkanaście lat jeździ Skodą Fabią, a więc samochodem z niskiej półki - już większość jego parafian ma lepsze samochody, wiele jesieni i zim chodzi też w jednej i tej samej kurtce, sam
  • Odpowiedz
@LowcaAndroidow taca tacą, ale co powiesz o tym, że większość księży woła za udzielenie ślubu, chrztu, płaci się za nauki przedmałżeńskie itp? w niektórych parafiach jest tak, że im więcej dasz "ofiary" na ślub albo pogrzeb, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ksiądz pomyli imiona podczas ceremonii. to daje do myślenia
  • Odpowiedz