Wpis z mikrobloga

Kumpel w końcu przekonał mnie do #gothic . Zaczynam od jedynki. Wczoraj pograłem parę godzin, oswoiłem się z interfejsem, opanowałem mniej więcej co i jak. Dostałem w pysk na powitanie, a potem zażartowałem ze strażnika i mnie zabili :P
Na razie mi się podoba. Problem tylko, że skoro mam się uczyć tego dziwnego sterowania, to powinien grać tylko na klawiaturze jak mawiają starzy wyjadacze, czy jednak tę grę da się przejść z pomocą myszki? Jedyny dyskomfort jest w czasie walki, że nie potrafię trafić we wroga, bo obracam kamerą, a nie ludziem. Przyzwyczaję się, czy od razu przestawiać się na "kibordonly"?

Z myszką, czy klawiatura only?

• Korzystaj z dobrodziejstw techniki XXI wieku, graj na myszy! 66.0% (64)
  • Graj do uja pana jak należy w 2001 roku - tylko klawiatura! 34.0% (33)

Oddanych głosów: 97

• 11
@RRybak: Przeszedłem wzdłuż i wszerz i zawsze z pomocą myszki.
Sterowanie jest dziwne ale idzie się przyzwyczaić, a warto.
Jedna z tych gier gdzie płacisz za swoje błędy. Zapomniałeś zapisać i spadłeś z mostu? Wal się.
Zabiły cię niepozorne potwory? Wal się.
Odezwałeś się źle do NPC i cię pobił? Wal się.
@paszczur: no, odnoszę wrażenie, że to trochę taki Dark Souls poprzedniej ery. Masz ochotę trochę pośmieszkować, popyskować, albo spróbować coś zarąbać - i nagle dupa, bo się okazuje, że save masz 40 minut temu :P

@RRybak: od siebie dodam, że gdy będziesz grał w dwójkę to w opcjach ustaw sobie sterowanie z jedynki. Będziesz dzięki temu zdecydowanie bardziej panował nad sytuacją w czasie walki, a samo sterowanie i tak będzie wygodniejsze niż w jedynce.
@RRybak: Tylko klawiatura. Przechodziłem tak wszystkie części i dziś nawet po przesiadce
z gier ,,myszkowych'' (w sumie prawie każdej innej gry) gra na samej klawiaturze daje mi dużo satysfakcji. Polecam używać strzałek do ruchu w przód/tył i obrotu postacią, prawego ctrl jako klawisza działania i jeszcze dwóch strafe'ów po drugiej stronie klawiatury, np.: q i e.
Walka przy takim sterowaniu (oczywiście po nabraniu odrobiny doświadczenia) to coś niesamowitego, po 10 latach
@Jurigag: Różnica jest tylko podczas walki, reszta czynności jest taka sama. A w walce możemy wykonywać bloki, ataki od boku, oraz budować komba kolejnymi atakami. Gdy nie włączymy sterowania z Gothic I to po prostu pozbywamy się możliwości właśnie tych ataków od boku, czy bloków, bo po prostu mamy możliwość tylko tępego atakowania do przodu. Myślę, że po prostu się nie zrozumieliśmy, bo chyba wszyscy grają w dwójkę ze sterowaniem z
@Jurigag: otóż to, sprawdź w opcjach gry. To jest właśnie sterowanie z gothic 1, gdy wyłączysz to sterowanie nei będziesz mógł siekać od boków używając strzałek. gdy klikniesz po prostu od razu wyprowadzisz atak. Dlatego pisałem, że pewnie się nie zrozumieliśmy, bo sam korzystasz ze sterowania z gothic 1 i nawet nie zauważyłeś tego