Wpis z mikrobloga

Czy ktoś może zajmuje/zajmował się prowadzeniem spółki z.o.o w UK, albo posiada wiedze o prowadzeniu takowej? Dostałem na uniwerku zadanie z tym związane (treść zamieściłem poniżej) i nie do końca wiem jak poradzić sobie z dwoma jego częściami.

The partner of the firm you work for has asked you to draft the necessary forms for the undernoted scenario. The partner has supplied you with the following information: The firm is acting for clients who have an existing landscaping business, which they wish to expand. They have indicated that they have reached agreement with an existing company to take it over, but certain matters need to be changed to reflect the new ownership position. Your task is to prepare the relevant companies house forms that will need to be completed and prepare the letter remitting all the paperwork to Companies House. Your firm will be submitting the forms to Companies House on behalf of the client. The name of your firm is Mump & Moan, Solicitors, 69 Gone Away Road, Anywhere.

Generalnie mam 2 pytania:

1.Czy jeśli jednocześnie zmieniam nazwę ( formularz NM01) oraz parę innych rzeczy (np. adres) to jaką nazwę podaję w innych
formularzach? Rozsądek podpowiada, że tą starą bo w końcu nazwa zostanie oficjalnie zmieniona dopiero jak Companies House wyda odpowiedni certyfikat, ale kto ich tam wie.

2. Jak poradzić sobie z akcjami(informacje potrzebne do odpowiedzi zamieszczone są poniżej). Niby przeczytałem odpowiedni dział Companies Act ale wciąż nie wiem dokładnie jakie formularze wypełnić. Wystarczy, że wypełnię SH01 czy trzeba więcej z tym się nakombinować?

The existing directors and shareholders of J R Landscapes Limited are Duncan Bannatyne, 1 Arcadia Way, Glasgow, and Bob Hope, 1 London Road, Glasgow. Following the sale of the company both directors will no longer be involved in the business.\

The new Directors of the Company are to be David Tulip and Mary Snowdrop

The company had issued 10 shares each to the existing shareholders. The shares were £1.00 shares. Mr Tulip and Ms Snowdrop are to have an equal holding in the new company

https://www.gov.uk/government/collections/companies-house-forms-for-limited-companies <---- link do formularzy

#emigracja #firmawuk
  • 3
  • Odpowiedz
@Kejarz: co do 1 nie wiem jak z formularzami papierowymi, ale na formularzach on-line ktore wypelniasz w portalu companies house przy formularzu np. registered address nie podajesz nazwy firmy tylko stary i nowy adres. Wszystkie dane sa opierane o nr Twojej firmy wiec zmiana nazwy i adresu naraz niepowinna byc problemem.

Co do 2 to chyba nie z akcjami tylko udzialami w danej firmie, oprocz SH01 musisz tez ich przypisac
  • Odpowiedz
@ronnie_darco:

co do 1 nie wiem jak z formularzami papierowymi, ale na formularzach on-line ktore wypelniasz w portalu companies house przy formularzu np. registered address nie podajesz nazwy firmy tylko stary i nowy adres. Wszystkie dane sa opierane o nr Twojej firmy wiec zmiana nazwy i adresu naraz niepowinna byc problemem.

W wersji papierowej AD01(zmiany adresu) właśnie chcą nazwę.

Co do 2 to chyba nie z akcjami tylko udzialami w
  • Odpowiedz