Wpis z mikrobloga

Miraski - chcialbym ostrzec przed mitem blitzwolf = pr0.
Otoz nie kazdy blitzwolf co sie swieci, czy jak to tam sie mowi.

Kupilem na banggood kabelek USB - micro USB, ladnie opisany 2.1A double sided - czyli kufa taka nowosc ze jak sie nie wsadzi zawsze wejdzie ( )

link na banggodzie

Kabel dotarl po jakis 2 tygodniach, zapakowany w ladne male biale pudeleczko blitzwolfa z ksiazeczka w srodku, no kufa wypas.Faktycznie kabelek jest dwustronny, sprytnie rozwiazano zarowno strone micro jak i zwykla usb, widac na zalaczonej focie.

Pierwsze nie halo, wzialem go w rece wydaje sie jakby zaraz mial sie przerwac, delikatna guma srednica ponizej 3mm [sic!] jest raczej sztywny i dosc taki twardy w dotyku. Na zdjeciu widac porownanie grubosci tego kabelka z kablem od xiaomi (widac kawalek na dole zdjecia), ktory dostalem do mi4. Ten xioami ma okolo 5.5mm srednicy.

Ale przechodzimy do meritum, ladowanie. No i tu juz kaplica po calosci.
Telefon mi4 na oryginalnej ladowarce ktora wspiera QC 2.0 po 30 minutach naladowal 5% (gwoli scislosci telefon byl rozladowany ladowanie od 5% do 10%). OK moze mu ladowarka sie nie podoba, wpialem ladowarke 2 portowa blitzwolfa tez z certyfikatem QC, po kolejnych 30 minutach bylo 15%.
Mysle, moze cos mi telefon zre albo jakies apki chodza, nie ruszalem nic tylko podpialem do ladowarki kabel od xiaomi, w 30min mialem 40% naladowanej baterii.

Nie mam jak sprawdzic ile faktycznie pradu daje ten kabelek od blitzwolfa ale strzelam ze okolo 1A, moze nawet mniej. Kabel ktory mam od 3 lat od nexusa 4, szybciej laduje niz ten gowniany z blitzwolfa.

Nie polecam 0/10

Juz lepiej zachowuja sie gowno kabelki z aliexpress za 50centow, niz ten za 4$.

Nie mam jak udowodnic banggoodowi ze to ni cholery jest niezgodne z opisem. Z reszta nie bede sie palowal o 15zl.

#blitzwolf #banggood #aliexpress #itemyzchin #chinskiecuda
źródło: comment_slQTzYKDBVMPCxcIfx9d6TVQFhW5tjBx.jpg
  • 22
@PurpleHaze: Też mam ten kabel. Mój telefon z oryginalnym kablem ładuje się prądem około 1A (mam USB tester), a kablem od Blitzwolfa ledwo 0,5A.

ALE

Mam też tablet. Na oryginalnym kablu ładuje się prądem 1A, a na Blitzwolfie 1,3A.

Nie mam pojęcia od czego to zależy.
@Quis: ja mam ten kabel z lampką blitzwolfa, telefon (xiaomi) ładuje słabym prądem, ale jeśli pokombinuję i wsunę go do lampki (ładowarki) nie do końca, a tak ze 2mm to ładuje pełnym prądem, myślę że to kwestia rozpoznawania przez ładowarkę sygnału z przewodów sygnałowych i przestawiania się na słabszy prąd, gdy coś jej nie pasuje, z inną ładowarką współpracuje na mocnym prądzie
@PurpleHaze: sciagnij sobie apkę Ampere, nie wiem na ile pokazuje to prawidłowo, ale u mnie akurat na oryginalnym kablu pokazywało 2A, a jak podłączyłem taki gówniany z aliexpress co nim nie dało się naładować to pokazywało normalnie 0,5A.
@PurpleHaze: z ładowaniem tym kablem nie mam problemów, ale ta gumowa końcówka jest bardzo wrażliwa na wygięcia. Wcześniej z normalnymi kablami się u mnie nic nie działo, a te ostatnio dzieci dorwały podczas ładowania telefonu i musiałem się już z dwoma kablami pożegnać.
@Dezynwoltura: oczywiscie ze na oko - porownujac z innym kablem.
Skoro przy pomocy tych samych ladowarek, jeden kabel w 30min laduje 5% a drugi w tym samym czasie przeszlo 25% to chyba jasne jest ze kabel nie ma tych 2.1A, bo wtedy ten drugi powinien miec conajmniej 8A...
@PurpleHaze: to żle porównujesz, nie zawsze więcej znaczy lepiej, telefony są przystosowane do ładowania konkretnym natężeniem prądu i posiadają tryby ładowania, przykładowo wolne ładowanie, normalne ładowanie i szybkie ładowanie, jeśli telefon jest przystosowany pod np. ładowanie prądem 1,5A to często dając mu prąd 2A on go nie wykorzysta, przełączy się na tryb normalnego ładowania a nie szybkiego. stąd też najlepiej ładować oryginalną ładowarka bo wiadomo że jest ona dostosowana, sprawdź testerem
@tabarok: wiesz, tylko co to zmienia z mojego punktu widzienia? Kupilem kabel zeby ladowac nim telefon. Jeden w domu, drugi do pracy. Nie spelnia swojego podstawowowego zadania, a raczej wroc moze i spelnia, ale nie w sposob jaki oczekiwalem.

Telefon ktory mam wspiera qc 2.0 watpie zeby to tak dzialalo. Poza tym pisalem tez o oryginalnej ladowarce, bo od niej rozpoczolem zabawe z tym kablem. Wiec to co piszesz jest troche
@tabarok: ale jak pobieznie i pochopnie? Sprawdzilem nie smiga. Nie mam drugiego zeby zrobic testy, podpinany kilkukrotnie w roznych odstepach jest to samo. Nie rozwodzilem sie w pierwszym poscie, ze testowalem go w sumie 5h w roznych dziwnych konfiguracjach, bo i po co, skoro efekt jest identyczny z tym pierwszym testem.
Porownalem go z 3 kablami, podpialem na 2 ladowarek (potem do trzeciej ktora na wyjsciu ma jednak 1A, nie pisalem