Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do Mireczków i Mirabelek mieszkających w Walii. Intensywnie myślę ze swoim niebieskim o wyprowadzce do Walii (obecnie mieszkamy na południu Anglii). Jakie rejony polecacie, znacie? Czy w Walii rzeczywiście ciągle pada? Jak Wam się mieszka? Jak Walijczycy zapatrują się na imigrantów? Czy język walijski jest powszechnie używany?

#walia #emigracja
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matiit: Cardiff to za duże miasto... Mnie się marzy mała chatka z ogródkiem i las za płotem. Dużo zieleni, żeby było gdzie spacerować.
Chociaż w sumie od czegoś warto zacząć. Nie słyszałeś może o jakiejś pracy w Cardiff? :)
  • Odpowiedz
@matiit: Programistką nie jestem, a pracy szukam w zasadzie każdej - od robo-fizola w jakiejś fabryce lub magazynie, po asystentkę księgowej lub jakąś w administracji. Kawiarnie też wchodzą w grę. Byleby się gdzieś zahaczyć na początek.
  • Odpowiedz
@headhunter13: pamiętam to zdjęcie! Wrzuciłeś je tu kiedyś na mirko. Jak Ci sie mieszkało? Ludzie są przyjaźni? Uśmiechają się na ulicy i chodzą w piżamach do sklepu? :) Albo z kubkiem i w kapciach wyprowadzają psy?
  • Odpowiedz
@Bezsprzecznie:
Mieszkało mi sie super, przyjaźni sąsiedzi.
Wszystko tak jak opisujesz ;)
Jest swietna ulica z klubami i restauracjami, ogólnie miasto bardzo piękne.
Mieszkałbym tam nadal, gdyby nie to, że w moim zawodze płacą tam śmieszne pieniądze w porównaniu do Anglii.
  • Odpowiedz
@Bezsprzecznie:
O wynajmie pokoju zbyt wiele nie wiem, ponieważ wynajmowalem tam tylko dom :/
Poszukaj na fejsie grupy ,,Polacy w Cardiff, Swansea, Newport i okolice" czy jakos tak, tam Ci pomoga w tej kwestii ;)
Ogolnie w samym Swansea, bardzo mało Polaków.
Na całe miasto tylko 2 polskie sklepy w centrum, dla porownania mieszkam teraz w Doncaster i tylko w mojej dzielnicy naliczylem sie z 15+ polskich sklepow ( ͡
  • Odpowiedz