Murki, szybkie dwa pytanka od zielonka piwowarskiego ( ͡°͜ʖ͡°) 1. Jaki termometr cyfrowy polecacie? Słyszałem,że trochę osób korzysta z tego ( http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ ) aczkolwiek czasami występują problemy z sondą ( przekłamanie pomiaru ) 2. Do dezynfekcji fermentora wystarczy OXY z Biedy czy muszę w coś bardziej wykwintnego zainwestować? :) #piwowarstwo
@LactobacillusDelbrueckii: Nie wiem jak ten termometr, ale ja miałem dwa cyfrowe i niestety one długo się "zbierają". Tzn wsadzisz analogowy do brzeczki i masz odczyt w 20 sekund, a ten cyfrowy po minucie. Do tego czasu może Ci się zmienić temperatura o kilka stopni, zależy oczywiście jaki garnek i palnik.
@LactobacillusDelbrueckii: Termometr wygląda nieźle, warto sprawdzić zakres temperatur (interesuje nas do 100 st. C). Ja długi czas używałem termometru z miernika/multimetru cyfrowego, a teraz mam układ elektroniczny z sondą DS18B20.
@Nemrod: Z takich czystych to ACE i Bielinka.Mają właściwości dezynfekujące, niestety nieprzydatne do piwowarstwa, ponieważ po użyciu trzeba go dokładnie wypłukać i wywietrzyć.
@LactobacillusDelbrueckii: W skrócie: na popularnym portalu aukcyjnym masz czysty nadwęglan sodu za 7zł/kg. Jeśli zaoszczędzisz 1,50 zł kupując w Biedrze jakieś coś co zawiera 70% Kwasu benzenosulfonowego, C10-C13 pochodnych alkilowych i soli sodowych to baw się dobrze.
@LactobacillusDelbrueckii: Ja rozumiem, że część wchodzących w piwowarstwo nie dysponują zbyt dużymi finansami i dziadują. A to naprawdę bez sensu 1. Tani cyfrowy termometr jakoś działa, ale nigdy nie byłem pewien pomiaru - czasem potrafi skakać o kilka stopni bez większych przyczyn, trochę to trwa zanim się ustabilizuje... Zdecydowanie lepiej zainwestować w analogowy termometr (w sklepach bywa nawet tańszy), ale na początek wypada skalibrować urządzenie 2. Nadwęglan (oxi) jest najlepszy. Jest
@BrowarPERUN: Termometrów używałem różnych całkiem sporo i mam trochę odwrotne doświadczenia. Analogowe potrafiły działać zbyt wolno (cieczowe lepiej ale ich się zawsze bałem że zbiję). W elektronicznych jakiegoś problemu ze skokami temperatury nigdy nie miałem.
Co do środków ja najbardziej lubię duet nadwęglan + clo2. Pierwsze do ciężkich robót jak czyszczenia butelek drugie w spryskiwaczu do wszystkiego innego. Dodatkowo CLO2 fajnie się sprawdza w kuchni do czyszczenia lodówki np. Oba środki
1. Jaki termometr cyfrowy polecacie? Słyszałem,że trochę osób korzysta z tego ( http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ ) aczkolwiek czasami występują problemy z sondą ( przekłamanie pomiaru )
2. Do dezynfekcji fermentora wystarczy OXY z Biedy czy muszę w coś bardziej wykwintnego zainwestować? :)
#piwowarstwo
masz skład na 2 stronie
a tu do kolorów
http://cdn.biedronka.pl/_karty/01/OXY_Spotless_Color_Odplamiacz_w_proszku_750g_Global_Cosmed.pdf
kup sobie OXI w sklepie piwowarskim ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja rozumiem, że część wchodzących w piwowarstwo nie dysponują zbyt dużymi finansami i dziadują. A to naprawdę bez sensu
1. Tani cyfrowy termometr jakoś działa, ale nigdy nie byłem pewien pomiaru - czasem potrafi skakać o kilka stopni bez większych przyczyn, trochę to trwa zanim się ustabilizuje... Zdecydowanie lepiej zainwestować w analogowy termometr (w sklepach bywa nawet tańszy), ale na początek wypada skalibrować urządzenie
2. Nadwęglan (oxi) jest najlepszy. Jest
Co do środków ja najbardziej lubię duet nadwęglan + clo2. Pierwsze do ciężkich robót jak czyszczenia butelek drugie w spryskiwaczu do wszystkiego innego. Dodatkowo CLO2 fajnie się sprawdza w kuchni do czyszczenia lodówki np. Oba środki
oczywiscie,ze termometry cyfrowe sa lepsze,ale w innej kategorii cenowej.
do 30pln wypadaja lepiej cieczowe