Wpis z mikrobloga

mirki z #linux #gtk #qt #opensource czemu programy z linucha tak #!$%@? wyglądają na windowsie? pytam serio - wiekszosc czasu spedzam na linuksie ale w domu dużo na windowsie siedzę przez gierki. i chcąc nie chcąc już się za bardzo przyzwyczaiłem do programów linuksowych/open source i na windowsie używam np transmission, pidgina i gimpa i generalnie tak ze wszystkimi programami jest, każdy wygląda jak straszna kupa na windozie. szczególnie "dialogi" wyboru plików.

czemu tak jest? czy takie qt/gtk renederuej np swoje przyciski zamiast korzystać z tych "wbudowanych"? (nie znam się ale no na to wygląda)

i teraz wywołam oburzenie ale jeszcze bardziej mnie to dziwi bo np taki double commander (napisany w lazarusie=delphi/pascal!!!) wygląda natywnie.

jak to jest?
  • 3
@KwadratowyPomidor: Trannsmision korzysta z domyślnych ikon dla qt4 a gtk z jakiś tam domyślnych gnome 2.0... Dlatego.
@carlo497: Niestety na windzie musiałbyś narysować większość ikon do okien gtk/qt od nowa bo w systemie ich nie ma po prostu. Druga sprawa to może nikomu nie chciało się podpinać tego pod windowsowe ikony albo chcieli po prostu zostawić całkowitą kompatybilność z gtk. Bo ogólnie motywy gtk (nie wiem jak z qt) pod