Wpis z mikrobloga

Chcę napisać prostą aplikacją, która do istniejącego dokumentu PDF będzie dodawać kilka stron. Strony będę dynamicznie generowane (np. na podstawie jakiegoś formularza). Zastanawiam się nad technologią.

Opcja nr 1:
Stary dobry #php + biblioteka dompdf
zalety:
- nie wymaga "specjalnego" hostingu.
- wydaje się proste w implementacji ze względu na to, że to jedno spójne narzędzie.
wady:
- cholera wie jak ten ich parser html/css działa. Niby jest kompatybilny z CSS 2.1 (IE8 też niby było ;P)

Opcja nr 2
Node.js + pdf-merge do łączenia plików + pdfkit do generowania PDF + pdftk - konsolowe narzędzie, wymagane przez pdfmerge.
zalety:
- Porządny silnik parsujący HTML/CSS (pod spodem działa PhantomJS) oparty na WebKicie
wady:
- Nie dość, że wymaga serwera z nodejs, to w dodatku wymaga pdftk - więc albo dedyk, albo trzeba prosić admina, żeby zainstalował dodatkową usługę.
- Wymaga kilku narzędzi, a to zawsze niesie ryzyko, że coś pójdzie nie tak "na styku" tych narzędzi.

#programowanie #javascript #nodejs
  • 8
@januzi:

Sprawdź 1, jak zadziała, to olej 2.

Też mam takie przeczucie, że opcja nr 1 to lepszy pomysł.

@koob
Widziałem to rozwiązanie. Z tym, że to narzędzie konsolowe, do którego trzeba użyć jakiejś nakładki np. wkhtmltopdf dla nodejs, albo phpwkhtmltopdf Więc ro rozwiązanie zbliżone do opcji nr 2, którą przedstawiłem wyżej. I chyba wolałbym w takim wypadku użyć PhantomJS.

@januzi, @koob
Czy wasze odpowiedzi poparte są doświadczeniem, czy