Wpis z mikrobloga

@wytrzzeszcz: Skoro nie wiesz jak coś takiego zrobić to odradzam ci zabawę z tym, 2000W mocy to nie żarty, jeżeli brak ci podstawowej wiedzy to możesz niechcący spalić sobie dom ^^
Ale w skrócie to skoro czajnik sam się wyłącza po zagotowaniu wody to wystarczy że będziesz sprawdzał czy w jego obwodzie płynie prąd, jeżeli nie to woda jest zagotowana. Stawiasz sobie serwer www na arduino po ethernecie i aktualizujesz treść
Ale w skrócie to skoro czajnik sam się wyłącza po zagotowaniu wody to wystarczy że będziesz sprawdzał czy w jego obwodzie płynie prąd, jeżeli nie to woda jest zagotowana. Stawiasz sobie serwer www na arduino po ethernecie i aktualizujesz treść strony, że woda się zagotowała.

@MrOsamaful: ( ͡ ͜ʖ ͡) wiem ~tyle ile informatyk wie o prądzie + Mój ojciec to elektryk de fakto więc chyba
@wytrzzeszcz: Moja pierwsza myśl to podłączenie się po prostu pod obwód ogrzewania czajnika przez bardzo wysoki rezystor, żeby go nie obciążyć i żeby się nie spalił, później jakiś stabilizator na diodzie zenera i jakiś układ, który będzie ci zwierał do masy jeżeli pojawi się zbyt wysokie napięcie, do tego jakiś zwykły bezpiecznik na wszelki wypadek, później wpinasz to do portu analogowego arduino i sprawdzasz jakie napięcie odczytuje arduino. Chociaż nie gwarantuje,
@wytrzzeszcz: Zamontuj w czajniku sondę z termometrem - małe ryzyko spalenia (bo nie idzie 2kW przez miernik), łatwo zdefiniować kiedy dać sygnał. Taki dosyć popularny DS18B20 ma zakres do 135°C, więc sobie poradzi. Tylko tyle, że trzeba będzie wrzucać to do czajnika i gotować razem z wodą, więc mniej wygodne.
@wytrzzeszcz: nie musisz koniecznie wpinać się w obwód czajnika, możesz wykorzystać pole elektromagnetyczne jednego z przewodów zasilających (faza albo neutralny), pojawiające się kiedy płynie przez niego prąd. Wystarczy cewka, która przetworzy pole na prąd, a jak zewrzesz ją odpowiednim rezystorem, to dostaniesz napięcie. Pic related, nie jestem specjalistą w tych sprawach, więc nie wiem czy będę w stanie odpowiedzieć na pytanie dotyczące szczegółów tej metody ( ͡° ͜ʖ ͡
Pobierz psi-nos - @wytrzzeszcz: nie musisz koniecznie wpinać się w obwód czajnika, możesz wyk...
źródło: comment_hDiH3uZy2sT0zQhwLjTMeQuA5miUQ3TX.jpg