Aktywne Wpisy
dajgryza +211
ej @M_B ja zdazylem zobaczyc zanim usunales zapomniales sie przelogowac? xD postujesz dziewczynki a nam zabraniasz postowac o murzynachxDDDD?
novyr9 +38
Statek badawczy RV Flip był do 2023 r. jedynym statkiem na świecie, który mógł zmienić pozycję z poziomej na pionową na środku oceanu. Ma około 108 metrów długości . Zaprojektowany tak, aby mógł zmienić pozycję pionową o 90 stopni w linii prostej, tak aby przód statku na górze miał 17 m. wysokości, a na dole zanurzył się na 91 m. długości, czyli większość statku była zanurzona pod wodą. To pomaga statkowi w
W ogóle takie pytanie ma sens? :o
#astronomia #fizyka
Komentarz usunięty przez autora
@tajek: Nie byłoby żadnego. Przeciążenie powstaje przy przyspieszeniu, nie od prędkości. Poza tym już dawno by odleciał.
Druga prędkość Ziemi wynosi zaledwie 11,19 km/s. Prędkość światła to 300 000 km/s.
@Kajetan8: o, to zdanie pozwoliło mi się ciut doedukować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NitrousOxide: na księżyc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żeby obiekt na orbicie poruszał się z nieorbitalną prędkością musiał by być ptrzytwierdzony do tego co orbituje jakąś liną. Wyszło by coś jak kręcące się jojo dookoła palca.
Siłę możesz sobie wyobrazić. Skoro przy kilkunastu obrotach na min jojo dość mocno ciągnie.
A gdyby nie było liny.. To by po prostu poleciał w przestrzeń
A sam horyzont to chyba cos ala c.
Siłę możesz sobie wyobrazić. Skoro przy kilkunastu obrotach na min jojo dość mocno ciągnie.
Wyszło mi ~2.5×10^9G ( ͡º ͜ʖ͡º)