Wpis z mikrobloga

Cześć Mircy. Wczoraj byłem w Angkor Wat. Spełniłem moje największe podróżnicze marzenie jeszcze od czasu gdy od taty dostałem książkę w wieku 9 lat. nauczyłem się jej na pamięć -> http://cdn3.swistak.pl/a.swistak.pl/216/007/216007278_1024.jpg
Obiekt przytłacza. To serio nie mieści się z głowie jak mogła powstać taka struktura. Sama świątynia to tylko 10% całości, która ciągnie się dziesiątkami konstrukcji i fos. Wiele swiatyn wciąż ukrytych jest w dżungli. Oczywiście wszystko trafił szlag przez zmiany klimatu lub religię napływową (są dwie duże teorie) ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Nagrałem o tym film.

Spełniajcie swoje marzenia, choćby trzeba było czekać 21 lat
#podroze #archeologia #pokazmorde
Pannoramix - Cześć Mircy. Wczoraj byłem w Angkor Wat. Spełniłem moje największe podró...

źródło: comment_EyXJZRGyySO1UyD9vnCGxNuaZdc3HRDb.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
@Pannoramix: nie uczą nas o nich na historii, bo cywilizacyjnie byli opóźnieni, jak na czas swojego rozkwitu. Angkor jest technicznie porównywalne z budowlami egipskimi (Karnak), które są jednak o 3 tys. lat starsze. W czasie imperium kmerskiego w Azji i tak dominowali Chińczycy, którzy stali na dużo wyższym poziomie cywilizacyjnym. To że uczą tak mało o tej cywilizacji, to dopiero skandal.
A tak poza tym fajne miejsce. Moim zdaniem, jak ktoś
  • Odpowiedz