Aktywne Wpisy

_Beskid_ +6
Tak gadacie na górali, że gwara, że muzyki góralskiej słuchać się nie da. A tak naprawdę jesteśmy kwintesencją polskiego chrześcijaństwa, szczerze wierzymy, regularnie chodzimy na msze święte, żyjemy dobrze z księdzem proboszczem, mamy w domu religijne obrazy i inne symbole wiary, wszyscy we wsi przyjmują księdza, nie ma że ktoś jest niewierzący czy innego wyznania. Szanujemy się.

Solsith +45
źródło: 1000002666
Pobierz

Byłem dzisiaj na rozmowie kwalifikacyjnej na staż z C/C++. STAŻ. I czy powinienem był się spodziewać takich pytań?
1. Różnica pomiędzy procesem i wątkiem
2. Sposób dzielenia pamięci przez wątki i procesy (w sensie opisać co dokładnie się dzieje)
2. Dostęp do zmiennej z różnych wątków (czy możliwe i jak przeprowadzić)
3. Mutexy, lockguardy, unique_locki
4. Singleton
5. Różnica między stosem i stertą (to ok) i co jest szybsze w dostępie (???)
6. Jeszcze coś związanego z samą pamięcią (coś strasznie niskopoziomowego)
Reszty nie pamiętam. Było też trochę takich typowych rzeczy (dziedziczenie, funkcje wirtualne, napisanie własnego memcpy, wyszukiwanie memleaków etc.). Jednak ogólnie poczułem się rozmazany jak robak :D Programowania współbieżnego uczyłem się dopiero tydzień (i to bardzo pobieżnie, dopiero zaczynam), na wszystko coś tam pobąkiwałem (w tych trudnych rzeczach podkreślając, że nie mam pojęcia, i że to tylko moja intuicja). Ale różnica między procesem a wątkiem mnie zniszczyła, nie miałem świadomości w jaki sposób się to rozróżnia.
Jestem motzno zaskoczony nieprzyjemnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#naukaprogramowania #cpp #jezykc
źródło: comment_P0T3KtjnFIo2Z7tFB7JCsw2PmsuXDbt2.jpg
Pobierz2. To nie sa b---y.
3. Ty kompletnie nie rozumiesz o czym ja pisze.
1. To nie sa mity
2. Nigdy nie programowalem w C++, jestem z łapanki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. A niby o czym innym?
pa pa #czarnolisto
2. Nie miej argumentów
3. Czarnolistuj rozmówce xD
A to ze stosem i stertą podchwytliwe, bo obecnie nie ma róƶnicy. Cache missy są kosztowne, ale wczytanie i obsłga np. 400k intów ze stosu czy sterty wykona się tak samo szybko.
Dzięki!