Wpis z mikrobloga

Mireczki. Chciałbym wrócić do tematu skonfigurowania domowego NAS-a postawionego na archu, który miałby pełnić rolę backupu dla dwóch komputerów oraz serwera git/www do prywatnego użytku (więc fajnie, jakbym mógłbym go wpiąć do sieci po kablu). Nie będę do tego podpinał żadnych wyświetlaczy ani instalował interfejsu graficznego, więc zamiast karty graficznej wolałbym więcej RAM-u.

Miałem już kiedyś coś podobnego na RPi 1B+, ale szczerze mówiąc Malina średnio dawała sobie radę przy kilku zadaniach na raz, mimo podpiętego dysku SSHD [*]. Wiem, że od tamtego czasu trochę się zmieniło, namnożyło się modeli, a ja kompletnie straciłem orientację w temacie. Jaka platforma (i model) wg Was będzie najlepiej spełniała powyższą rolę? Najlepiej, jakby mieściła się w kwocie do 300 zł.

#raspberrypi #odroid #bananapi #komputery #informatyka #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
@Greenek: A może jakieś starsze padło z normalnym Gigabit Ethernet i OpenWRT.
Są obrazy OpenWRT na x86, jest spore repozytorium programów i interfejsy webowe. Postawisz serwer samba, FTP a ssh masz w standardzie.
Nie wiem na ile ważne dla ciebie jest zużycie energii elektrycznej przez takie cudo, ale blaszak z normalnym dyskiem 3,5" jak "czuwa" i bierze 20W, chyba nie jest źle.
Poza tym jak to ma być do backupów, to
  • Odpowiedz
@Greenek: RPi zwykle ma ethernet i porty USB na jednym hubie, więc się udławi ci przy jednym kanale.
Z egzotyków masz PogoPlug, tani i dużo jest dokumentacji, ma SATA, USB i Gbit, minusy: ArmV5, mało ramu i pewnie wolny procesor, ale może tylko backup i pliki pociągnie ok (nie miałem z tym do czynienia bezpośrednio).
Zastanów się nad używanym terminalem/thin clientem, mało zużywa, x86, normalny bios i linux, jakieś sata pewnie
  • Odpowiedz