Aktywne Wpisy
Xefirex +203
Afera że strzałami ostrzegawczymi całkiem nieźle pokazuje jak zepsuta jest debata publiczna. Nie mamy właściwie żadnych szczegółowych informacji, strzał ostrzegawczy mógł być oddany w całkowicie naganny sposób, w całkowicie złym czasie, no powodów działań prokuratury mogło być mnóstwo. Jak mawiają kasy samoobsługowe w biedrze: potrzebne informacje.
Tymczasem strony sporu politycznego już zajęły stanowiska bojowe. Że to zabieg PiSu przed wyborami, że tygrys do dymisji (xd), że państwo nie działa. Podciąga się do
Tymczasem strony sporu politycznego już zajęły stanowiska bojowe. Że to zabieg PiSu przed wyborami, że tygrys do dymisji (xd), że państwo nie działa. Podciąga się do
Piszę program rozwiązujący równanie kwadratowe w #java , mam metodę, która liczy dwa pierwiastki równania, ale nie mogę ich zwrócić. Jakieś rady? #programowanie
zwracaj tablice (double[] pierwiastki = {pierwiastek1, pierwiastek2}; po prostu i tyle
Pierwiastek
alboPierwiastki
, dodać odpowiednie pola i metody których potrzebujesz.Jeżeli równanie nie ma pierwiastków, możesz zwrócić
Pierwiastki.nierzeczywisty()
i używając metodyczyRzeczywisty
wyświetlać odpowiednią wiadomość na ekranie.0.0
. Skąd wiesz czy to0.0
to pierwiastek, czy jego brak? EDIT: OK, długość tablicy. Mimo wszystko, takie rozwiązanie wydaje mi się mało eleganckie.@bordeaux: Ten kod jest zły na tak wielu płaszczyznach.
- nazewnictwo klas
- obiekty klasy są mutable
- nazewnictwo metod
- czyPodwojny() rzuca NPE
- Czepianie się, oczywiście że nazwa jest do dupy, ale nic lepszego mi na tę chwilę nie przychodziło do głowy
- W jaki sposób są mutable?
final
nie załatwia sprawy? Serio pytam, dopiero się uczę.- To samo co w pierwszym, kod pisany na szybko
- Tutaj mój błąd, zapomniałem o tym że
null
nie maequals()
.- nie, to nie jest czepianie się, to jest NAPRAWDĘ ważne.
- ok, nie zaważyłem final'a. W tym przypadku załatwia sprawę, ale w innych nie. Dodatkowo, x1 i x2 powinny być prywatne.
- to też nie jest czepianie się, a pisanie 'na szybko' to żadne usprawiedliwienie. Na szybko, to można sobie co najwyżej złych nawyków porobić.
final
napisałem żeby pozbyć się getterów - stąd sąpublic
, nie więcej.