Wpis z mikrobloga

Czy ktoś tu się zna na #banki #bankowosc?
Jak to jest, że w jednym banku dostaję kartę kredytową na 10k w zasadzie z pocałowaniem ręki (gdzie mam ROR, ale nie korzystam), a w innym banku "brak zdolności kredytowej"? Telefon, weryfikacja wstępna OK, przyjeżdża kurier z umową, zabiera ode mnie różne papiery, później telefon, żebym jeszcze coś dosłał na email, wszystko się zgadza i nagle #!$%@? - sms, że odrzucony wniosek. Historię mam piękną, wszystko spłacane w terminie lub przed terminem.
Ten sam bank dzwoni do mnie! proponują kartę kredytową, tym razem ustalamy z konsultantem, że przenosimy kartę, czyli oni mi dają, a ja w innym banku w ciągu trzech miesięcy rezygnuję. W takim wypadku żadnych warunków zarobkowych, tylko trzeba zrezygnować z karty w innym banku. Oczywiście wniosek odrzucony. Dlaczego #!$%@? #!$%@? nie powiedzą wprost o co chodzi?
  • 9
@jonzi: Jeżeli masz kartę kredytową w innym banku na 10k, to ona obniża Twoją zdolność kredytową właśnie o te 10k. Dlatego w tym innym nie masz zdolności kredytowej.
@jonzi: w bankach gdzie posiadasz ROR i ewentualnie przeprowadzasz sporadycznie jakieś transakcje lub trzymasz po prostu jakiś hajs przeprowadzane są takie automatyczne grupowe weryfikacje zdolności kredytowej zwane "pre-approval". Czyli bank tak naprawdę bez sprawdzania dokładnie twojej zdolności, a tylko na podstawie historii klienta, automatycznie przyznaje produkt kredytowy. W systemie czeka już na ciebie zaakceptowana przez dział weryfikacji karta kredytowa, limit w koncie lub inny kredyt. Te oferty są zwykle ograniczone czasowo.
@eshabe: ale jeżeli mam kartę na 10k idę do jednego banku wnioskować o drugą i mam odmowę, a tego samego dnia co odmowa idę do innego banku i prawie że od ręki dostaję? Poza tym jeśli próbuję przenieść tę pierwszą do nowego banku gdzie sami mówią, że żadnych warunków oprócz przeniesienia a i tak mam odmowę.
ale jeżeli mam kartę na 10k idę do jednego banku wnioskować o drugą i mam odmowę, a tego samego dnia co odmowa idę do innego banku i prawie że od ręki dostaję?

@jonzi: No to załóż sobie tam, gdzie Ci chcą dać. A jak chcesz w konkretnym banku, który odrzuca Twoje wnioski, to zlikwiduj inne karty w innych bankach i wtedy próbuj w tym jednym.
@eshabe: Zależy mi na punktach wizzair... Jeszcze raz piszę - wnioskowałem o kartę pod warunkiem przeniesienia z innego banku czyli zlikwidowania, a i tak była odmowa.