Wpis z mikrobloga

Mirki ze #spacex - to trochę zaszło za daleko, czas się opamiętać.
Wiadomo, że SpaceX to przyszłość, to Mars, in Elon we trust, też przeczytałem biografię, wszystkie posty WaitButWhy, fanbojstwo 9/10. Znamy szczegóły problemów ekstremalnie schłodzonej mieszanki tlenu z helem, klikaliśmy wczoraj F5 na twitterze Elona, okazało się, że start przełożony, poszliśmy spać. Przypominam, że SES-9 to satelita telewizyjny. Jaramy się wystrzeleniem satelity, który zapewni odpowiednik PoloTV Chińczykom.

Tej samej nocy, gdy spaliśmy zawiedzeni kolejnym przełożeniem startu SpeceX, w Kazachstanie wylądowało trzech astronautów z ISS, dwóch z nich ustanowiwszy rekord nieprzerwanego czasu w kosmosie - 340 dni. Ze wstydem przyznaję, że dowiedziałem się o tym po fakcie. NASA udostępniała stream na żywo. @crab_nebula z konsekwencją równą @Przemysl wrzuca kolejne filmy i relacje z tego wydarzenia, dostaje po marne kilka plusów i pojedyncze komentarze typu "promujesz terorystów z iss HŁEHŁEHŁE". Zainteresowanie streamem zerowe. Znalezisko ma żenującą ilość wykopów.

Przegapiliśmy najważniejsze wydarzenie kosmiczne w 2016 - i to nie tylko dla NASA, misja Kelly'ego i Kornienki jest też kluczowa dla SpaceX, bo byli przez rok w kosmosie, żeby sprawdzić, jak ludzkie ciało będzie reagować na podróż na Marsa. SpaceX to przyszłość, Falcon to przyszłość, lądowanie rakiet to sprawa ogromnej wagi, ale nie możemy zamykać oczu na to, co się dzieje poza SpaceX. #ulacwel #sputnikcwel, ale jeśli Kelly i Rosjanie wracaliby Dragonem, siedzielibyśmy wszyscy na streamie.

#eksploracjakomosu #kosmos #elonmusk Dziękuję Pani @crab_nebula
smyl - Mirki ze #spacex - to trochę zaszło za daleko, czas się opamiętać.
Wiadomo, ż...

źródło: comment_OxYzeBCkp0Si0kPQJnpcFP8HAAdF1BKP.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@smyl: Ja kopnąłem i oglądałem przekazanie dowództwa na strimie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wydarzeniem będą wnioski, lądowanie Sojuza na kazachskim stepie to norma od 60 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@smyl: zawsze @crab_nebula może założyć własną spamlistę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale racja, nie pomyślałem o tym, żeby dorzucić do wpisu info o tym, że Kelly wraca, tamtejszego ranka mi tylko to przed oczami przekmknęło i nie zarejestrowałem. W każdym razie z tego co widzę @crab_nebula wrzuca świetne wpisy i powinna dostawać więcej atencji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@papier96: wystrzelenie satelity telewizyjnego na GEO - to dopiero norma od 60 lat! :D Ale specjalnie napisałem "wydarzenie roku 2016", bo w 2015 naturalnie najważniejsze było lądowanie SpaceX i jakieś tam 340 dni na ISS tego nie zmienią ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Przemysl - oczywiście jesteś wymieniony jako wzór, szanuję Twoją działalność jak #!$%@? :D
  • Odpowiedz
@smyl: No ja myślę że w 2015 lądowania na komecie i zdjęcia z Plutona były zdecydowanie najważniejsze ( ͡º ͜ʖ͡º) Nie umniejszam Kellyemu bo jego misja była niezbędna do planowanie podboju kosmosu. No i NASA jest niemedialne, mają fatalną stronę za wiele o nich nie słychać no i nie robią już takich rzeczy jak za czasów zimnej wojny bo nie mają takiego budżetu.
  • Odpowiedz
@smyl: wow dzięki, faktycznie zainteresowanie ciut małe, nie wiem jaka tego przyczyna, może zbyt późna pora, może charakter wydarzenia. Być może ciekawsze będą wyniki badań/zebrane podczas misji informacje :)
@Przemysl: słusznie, tak chyba zrobię ( ͡° ͜ʖ ͡°)

KTO TU ZAPLUSUJE, BĘDZIE WOŁANY NA TEGO TYPU ATRAKCJE

Dzięki @smyl :)
  • Odpowiedz
@crab_nebula:
Może przydałoby się dać lepszy tytuł? Pamiętaj, że ludzie w necie czytają jak idioci. Albo też: jak ludzie, którzy bardzo się spieszą. Zasady użyteczności / UX mówią, że ludzie przeskanują tylko szybko część tytułu i może krótką część opisu. Jeśli ich zainteresuje -- doczytają dalej. Dlatego pierwsze słowa nagłówków etc. powinny albo nieść najciekawsze, najważniejsze informacje, albo być zaprojektowane tak, żeby wciągały dalej. I mowa tu dosłownie o pierwszych
  • Odpowiedz
@smyl:Niestety jesteś w błędzie nie ustanowili rekordu rekord należy do Walerija Polakowa, "Walerij Polakow, który wystartował 8 stycznia 1994 roku w ramach misji Sojuz TM-18, pozostał na pokładzie stacji kosmicznej Mir przez 437,7 dnia, w czasie których okrążył Ziemię 7075 razy i przebył 300 765 000 km. Misja zakończyła się 22 marca 1995 – Polakow powrócił na Ziemię na pokładzie Sojuza TM-20."
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Zapalka89: eh, nie byłem pewny, czy to rekord, ale zdanie "During the record-setting One-Year mission, ..." z artykułu NASA mnie utwierdziło w tym błędnym przekonaniu :( Dzięki za wyprowadzenie z błędu! Eh, gdyby SpaceX ich przywozil, zapewne znałbym te historie :(
  • Odpowiedz
Jaramy się wystrzeleniem satelity, który zapewni odpowiednik PoloTV Chińczykom.

@smyl: myślę że większość czekających ma gdzieś tego satelitę a tylko czeka na efektowne lądowanie na barce. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz