Aktywne Wpisy

mirko_anonim +17
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przez prawie 3 lata byłem samotny. Wcześniej dwa nieudane związki. Najpierw z borderką, a potem z taką manipulatorką, która prawie nabawiła mnie problemów psychicznych i kompletnie mnie zniszczyła. Z racji, że mam już prawie 27 lat i mieszkam w małej miejscowości wybór padł na portale randkowe i jednym słowem to jest dramat. Pary mialem, ale 90% par to osoby z nadwagą, często bardzo dużo.
Zdesperowany samotnością, zacząlem wybierać te
Przez prawie 3 lata byłem samotny. Wcześniej dwa nieudane związki. Najpierw z borderką, a potem z taką manipulatorką, która prawie nabawiła mnie problemów psychicznych i kompletnie mnie zniszczyła. Z racji, że mam już prawie 27 lat i mieszkam w małej miejscowości wybór padł na portale randkowe i jednym słowem to jest dramat. Pary mialem, ale 90% par to osoby z nadwagą, często bardzo dużo.
Zdesperowany samotnością, zacząlem wybierać te

Szarmancki-Los +964
Przypomniało mi się jak jakieś dwa lata temu jechałem rowerem przez okoliczne wsie i na uboczu znalazłem telefon. Miał kod blokady ekranu, jednak udało mi się znaleźć kontakt ice, ale nie udało mi się z nim połączyć.
Zacząłem więc stalking na fb wpisując imię i nazwisko pani która była podana jako ice. Nie udało mi się znaleźć jej profilu, ale znalazłem kogoś kto prawdopodobnie był jej mężem. Zadzwoniłem więc na messengerze i
Zacząłem więc stalking na fb wpisując imię i nazwisko pani która była podana jako ice. Nie udało mi się znaleźć jej profilu, ale znalazłem kogoś kto prawdopodobnie był jej mężem. Zadzwoniłem więc na messengerze i
źródło: IMG_5314
Pobierz

Postaram się napisać, najzwięźlej jak potrafię, o co mi chodzi.
PROBLEM:
Mam produkt "techniczny", wrażliwy na pomyłki w specyfikacji. Producent kilka razy w roku przesyła dystrybutorom aktualizację katalogów w formie skoroszytu Excel. Pomiędzy aktualizacjami także czasem wynikają jakieś poprawki. Jako, że z tych danych korzysta niezależnie kilka osób, ciężko jest, aby każdy zawsze miał idealnie zgodną z rzeczywistością wersję skoroszytu.
CEL:
Ujednolicona baza produktów, dostępna z dowolnego miejsca, możliwość edycji i aktualizacji przez admina poprzez jakikolwiek panel (pma?) + kilku użytkowników z uprawnieniami wyłącznie SELECT - autoryzacja i pobieranie SQLem do własnych skryptów, do Excela (są takie wtyczki łączące Excela z bazą MySQL) czy gdzie tam sobie zapragną. Czyli ogólnie natychmiastowy dostęp do najświeższych danych za pomocą SQLa.
PRODUKTY:
Obecnie około 1,5k produktów (rekordów), absolutnie nie przewiduję nigdy więcej niż 3k. Każdy produkt ~12 atrybutów.
Czy pma się nadaje do administrowania taką bazą?
#mysql #sql #bazydanych no i pewnie #programowanie też :)
Generalnie to ja tę bazę widzę jako zupełnie płaską bazę, coś jak skoroszyt w Excelu. Tylko tak można edytować te ewentualne poszczególne parametry, nie wprowadzając bałaganu.
@gozwei: O ile tylko się da, to chcę wykorzystać gotowca.
@gangstaindesign2: Tak jak wyżej - Django spoko, ale o ile się tylko da, chcę
Ale skoro to read only i uzytkownicy i tak beda ciagneli te dane do excela to mozesz prosciej. Zaloz dropboxa daj im dostep i utrzymuj w nim aktualna wersje exceli.
@plushy: Co np. może nie zadziałać? Polecasz jakiś inny, prostszy "manager"?
Natomiast wybór PMA jako narzędzia do zarządzania nie jest najlepszym pomysłem. Gdybym robił to dla siebie postawiłbym #symfony z https://github.com/javiereguiluz/EasyAdminBundle
Godzina roboty a dostajesz ładny "panel admina", w miarę zabezpieczony przed dostępem z zewnątrz, rozszerzalny w miarę rosnących potrzeb.
@Dar_Q: No np. nie wyświetli wszystkich rekordów a klient będzie myślał że to wszystkie. I nie, nic nie polecę ponieważ narzędzia administracyjne nie służą do takich celów, jeśli natomiast naprawdę chcesz zarządzać bazą to zrezygnuj z paneli php i pobaw się heidi, mysql workbench, dbeaver.
@Dar_Q: W Django panel admina dostajesz praktycznie za darmo, poza tym (jeżeli dobrze rozumiem to co piszesz) masz prawdopodobnie tylko jedną tabelkę więc naprawdę polecam (i ew. dopisywanie funkcjonalności da się zrobić) - nie zajmie Ci to więcej niż parę chwil.
@Dar_Q: Miałem na myśli nakład pracy, podobnie zerowym kosztem część PHPowych frameworków pozwala wytworzyć panel admina (do przeglądania danych i podstawowej edycji bez bajerów).