Wpis z mikrobloga

Mirki, czy stworzenie bazy produktów w MySQL i administrowanie nią przez PHPMyAdmin jako CRUD ma sens? Czy można tam tworzyć użytkowników, nadawać im uprawnienia i ogólnie ogarniać wszystko co związane z bazą?

Postaram się napisać, najzwięźlej jak potrafię, o co mi chodzi.

PROBLEM:
Mam produkt "techniczny", wrażliwy na pomyłki w specyfikacji. Producent kilka razy w roku przesyła dystrybutorom aktualizację katalogów w formie skoroszytu Excel. Pomiędzy aktualizacjami także czasem wynikają jakieś poprawki. Jako, że z tych danych korzysta niezależnie kilka osób, ciężko jest, aby każdy zawsze miał idealnie zgodną z rzeczywistością wersję skoroszytu.

CEL:
Ujednolicona baza produktów, dostępna z dowolnego miejsca, możliwość edycji i aktualizacji przez admina poprzez jakikolwiek panel (pma?) + kilku użytkowników z uprawnieniami wyłącznie SELECT - autoryzacja i pobieranie SQLem do własnych skryptów, do Excela (są takie wtyczki łączące Excela z bazą MySQL) czy gdzie tam sobie zapragną. Czyli ogólnie natychmiastowy dostęp do najświeższych danych za pomocą SQLa.

PRODUKTY:
Obecnie około 1,5k produktów (rekordów), absolutnie nie przewiduję nigdy więcej niż 3k. Każdy produkt ~12 atrybutów.

Czy pma się nadaje do administrowania taką bazą?

#mysql #sql #bazydanych no i pewnie #programowanie też :)
  • 12
  • Odpowiedz
@Dar_Q: Administrowac to moze sie i da, przy tabelach z relacjami one<->one to moze i daloby rade, ale przy one -> many i many<->many sie prędzej bym rzucil z mostu niz probowal to administrować.
  • Odpowiedz
@Nicarim: Nie wiem czy dobrze rozumiem, jestem raczej laikiem w tych sprawach. Czy chodzi Ci o relacyjność bazy danych?
Generalnie to ja tę bazę widzę jako zupełnie płaską bazę, coś jak skoroszyt w Excelu. Tylko tak można edytować te ewentualne poszczególne parametry, nie wprowadzając bałaganu.

@gozwei: O ile tylko się da, to chcę wykorzystać gotowca.
@gangstaindesign2: Tak jak wyżej - Django spoko, ale o ile się tylko da, chcę
  • Odpowiedz
@Dar_Q: to ma sens jezeli uzytkownicy sa naprawde ogarnieci.
Ale skoro to read only i uzytkownicy i tak beda ciagneli te dane do excela to mozesz prosciej. Zaloz dropboxa daj im dostep i utrzymuj w nim aktualna wersje exceli.
  • Odpowiedz
@banciur: Myślałem o dropboxie, ale wtedy korzystanie z ewentualnych skryptów będzie utrudnione.

coś ci w nim nie zadziała.

@plushy: Co np. może nie zadziałać? Polecasz jakiś inny, prostszy "manager"?
  • Odpowiedz
Co np. może nie zadziałać? Polecasz jakiś inny, prostszy "manager"?

@Dar_Q: No np. nie wyświetli wszystkich rekordów a klient będzie myślał że to wszystkie. I nie, nic nie polecę ponieważ narzędzia administracyjne nie służą do takich celów, jeśli natomiast naprawdę chcesz zarządzać bazą to zrezygnuj z paneli php i pobaw się heidi, mysql workbench, dbeaver.
  • Odpowiedz
@gangstaindesign2: Tak jak wyżej - Django spoko, ale o ile się tylko da, chcę wykorzystać to co jest.

@Dar_Q: W Django panel admina dostajesz praktycznie za darmo, poza tym (jeżeli dobrze rozumiem to co piszesz) masz prawdopodobnie tylko jedną tabelkę więc naprawdę polecam (i ew. dopisywanie funkcjonalności da się zrobić) - nie zajmie Ci to więcej niż parę chwil.
  • Odpowiedz
@piotrb: Nie chodzi o pieniądze - to jest kwestia pięciorzędna. Chodzi o to, że Django wymaga pythona na serwerze a ja mam do dyspozycji standardowego LAMPa.
  • Odpowiedz
Nie chodzi o pieniądze

@Dar_Q: Miałem na myśli nakład pracy, podobnie zerowym kosztem część PHPowych frameworków pozwala wytworzyć panel admina (do przeglądania danych i podstawowej edycji bez bajerów).
  • Odpowiedz