Wpis z mikrobloga

Mircy, stanal przede mna wybor tematu pracy magisterskiej. Studiuje finanse, rachunkowosc, ale nie chce pisac o nudnych rzeczach. Na pierwszym spotkaniu z pania promotor zasugerowalem, ze rozwazam pisanie o kryptowalutach, co prawda nie wiedziala co to jest, ale nie wyrazila sprzeciwu. Zasadnicze pytanie: jaki temat poruszyc aby: mozna go bylo rozpisac w trzech rozdzialach i nie bylo to mocno trudne. Sam bitcoin, czy wiele kryptowalut? Jakie zagadnienie waszym zdaniem by bylo dobre? #bitcoin #kryptowaluty #studbaza #studia
  • 28
  • Odpowiedz
@kisiowy: albo bierzesz super temat i poswiecasz mase czasu, albo pierwszy lepszy i czapka. Efekt jest ten sam - zdany egzamin mgr. Różnica jest taka, ze biorąc trudny temat mozesz skonczyc studia pozniej przez opoznienia zwiazane z praca ale dwa lata bedziesz opowiadać jaka to super prace napisales. Na rozmowie o prace nikt Cie o to bie zapyta, wiec jak nie ppabujes zostac doktorem to bierz jak leci miej z
  • Odpowiedz
  • 1
@AlkoholToNieZabawka: to brzmi ciekawie, zainteresuje sie ile jest materialow do tego
@moporzysta: o to chodzi, aktualnie i tak zdobywam doswiadczenie i to jest wazniejsze niz temat pracy. Napisalem ten wpis wlasnie po to, zeby poprosic o zasugerowanie prostego tematu, ale w dziedzinie ktora jakkolwiek mnie ciekawi
  • Odpowiedz
@kisiowy: trudno mi coś doradzić - bitcoin to wspaniałe rozwiązanie technologiczne - ale ciebie w zw. na kierunek studiów bardziej interesuje aspekt ekonomiczny. Może napisz o potencjalnych problemach i rozwiązaniach ze strony organów polityki monetarnej - np. jeśli kryptowaluty zdobędą popularność zaczną wywoływać presję inflacyjną na innych walutach. Co wtedy? Jak zachowają się banki centralne?

Druga rzecz jaka przychodzi mi do głowy to wpływ procedur AML/KYC na konkurencję pomiędzy transferami
  • Odpowiedz
  • 0
@Kliko: kopiesz Pan? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@McGravier: bardzo wartosciowy komentarz, w koncu. Dobrze jest stworzyc problem i probowac go w tej pracy rozwiazac. Co sadzisz o "Czy kryptowaluty moga zastapic waluty i zloto?"
  • Odpowiedz
@Kliko: "No dobrze, to co to w końcu jest ten bicojn?" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kisiowy: Mu jeszcze przychodzi do głowy taki temat jak proof of solvency - jak instytucja może udowodnić, że posiada tyle, ile deklaruje, bez ujawniania, gdzie to trzyma :)
  • Odpowiedz
@kisiowy: Brzmi zbyt sensacyjnie. Raczej coś w stylu "Potencjalne skutki konkrencji kryptowalut z innymi systemami płątniczymi i walutowymi"

Ale najpierw ogarnij źródła a potem zdecyduj jaki dokładnie temat jest optymalny. Żeby się nie okazało, że brakuje ci materiałów do napisania pracy o zadowalającej długości
  • Odpowiedz
  • 0
@o_40855: na moim wydziale obrony sa co do zasady formalnoscia :)

@McGravier: a moze jednak w tytule pracy odniesc sie do jednej z kryptowalut - tej najwiekszej, a w czesci teoretycznej odniesc sie do pozostalych? Porownywanie wszystkich kryptowalut do walut tradycyjnych byloby dlugie
  • Odpowiedz
  • 1
@McGravier: caly czas jestem tego swiadom ( ͡° ͜ʖ ͡°) pytam o Twoje prywatne zdanie. Prawdopodobnie wiele zrodel bedzie anglojezycznych, a tych mysle ze nie zabraknie. Moglbym nawet sie pokusic o ankiete na probie kilkuset osob, moglaby byc dobrym uzupelnieniem tematu. "Potencjalny wplyw Bitcoina na konkurencyjnosc walut tradycyjnych i systemow platniczych" na te chwile mnie przekonuje. Moglbym zahaczyc o paypala i inne Apple Pay
  • Odpowiedz
@kisiowy: Wartość moich porad jest ograniczona - nie robiłem nigdy magisterki :) Nie jestem pewien czego się oczekuje po twojej pracy - nie chcę przypadkiem zasugerować czegoś niewłaściwego.

Jeśli już jesteś przy Apple Pay, to warto też napisać jaki jest dokałdnie mechanizm płącenia kartami płatniczymi, jakim usprawnieniem jest Apple Pay, i jak to się ma do kryptowalut. Pamiętaj że krypto to nierozwiązywalne połączenie systemu płatniczego i niezależnej waluty. W tradycyjnych
  • Odpowiedz
@McGravier: w zasadzie oczekuje się ode mnie, że praca zostanie napisana i obroniona przy okazji nie będąc plagiatem. Wydaje mi się, że mam już punkt zaczepienia. Bardzo Ci dziękuję
  • Odpowiedz
@kisiowy: zmieniłbym tytuł pracy. Nowa technologia jest konkurencją dla starej, a nie stara dla nowej. Ja bym dał np. "Cyfrowe waluty i ich potencjalny wpływ na przyszłość globalnego systemu finansowego na przykładzie Bitcoina", ewentualnie coś o tym jak cyfrowe waluty mogą zmienić bankowość - wtedy byłby to temat obecnie modny - blockchain. Albo temat kładąc nacisk na decentralizację - "Zdecentralizowane waluty cyfrowe jako konkurencja dla walut emitowanych przez banki centralne".
  • Odpowiedz