Aktywne Wpisy
Potifara +29
„Nie, ale tak szczerze, to Wiewiór ma rację. W momencie kiedy powiesz — zdradzałeś dziewczynę — nie atakujesz dziewczyny, atakujesz gościa, o którym to mówisz" - Rafał „Takefun" Górniak w trakcie dzisiejszego programu federacji FAME podczas swojej transmisji na żywo.
Przypominam, że Maksymilian Wiewiórka kilka miesięcy temu nazwał Amadeusza Roślika alfonsem, a następnie dodał, że zdradził swoją byłą już partnerkę i zarazem matkę dziecka.
Rafale, rozumiem, że zdanie matury po kilku próbach
Przypominam, że Maksymilian Wiewiórka kilka miesięcy temu nazwał Amadeusza Roślika alfonsem, a następnie dodał, że zdradził swoją byłą już partnerkę i zarazem matkę dziecka.
Rafale, rozumiem, że zdanie matury po kilku próbach

falden +11
Nazywanie ,,pisowskim'' kanału z Mellerem, Matczakiem, Tede, Wargą i Raczkiem to jakiś wyższy poziom odklejenia. xD
#kanalzero
#kanalzero

![Fajnie pokazane w jaki sposób powstają trzęsienia ziemi. [film 40 sekund]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/56b85dc945d4eef2a23129cfc76b4961897d11b14aab87a5a5ad75b398826b95,q70.jpg)
Mireczki mam taki plan ambitny, bądź nie - jeszcze nie mam pewności jakie to trudne. Będę miał do przetwarzania ogromne ilości danych, mówimy tutaj np. o 8 albo 10 milionach danych typu double, czasem pewnie i więcej nawet. No i na tych danych trzeba będzie cośtam liczyć. No i tak sobie pomyślałem, że może by przyszpanować (o ile będę w stanie) i spróbować nawet nie tyle przygotować te obliczenia pod wielowątkowość, co wręcz odpalić je na GPU. No każdy wie, że wiatraki z kompa pourywa przy takiej różnicy szybkości przetwarzania jaka jest na współczesnym GPU vs współczesne CPU. Tam nawet najbardziej chore gówna mogą być a się wykona w milisekundy.
No i pierwszym, co mi przychodzi do głowy, aby zrobić coś takiego jest OpenCL. Miał ktoś do czynienia? Jak jest z wieloplatformowością? Czy działa po ludzku na AMD i nVidii? Czy ogółem używanie tego to kosmos, czy będzie szło to jakoś ogarnąć nie będąc #!$%@?? Jakieś książki fajne do tego?
Czy te obliczenia da się zrównoleglić na tyle żeby dało się w pełni wykorzystać potencjał GPU?
Ja miałem do czynienia z pierwowzorem tego co ja robię i tam liczenie było jednowątkowe,
@Khaine: Wiesz na jakim procesorze to było?
Po drugie, jeżeli obliczenia nie były wielowątkowe, może po prostu nie da się tego tak łatwo zrównoleglić? W przypadku GPU może być o wiele trudniej.
Poza tym, czy te dane są sortowane?
http://stackoverflow.com/questions/11227809/why-is-processing-a-sorted-array-faster-than-an-unsorted-array
Jak skomplikowane są te obliczenia, co musisz z tego wektora doubli wyliczyć?
To jest na potrzeby automatyki. Tworzenie modeli na podstawie danych pomiarowych. Powiem szczerze, że nie wiem co tam w środku jest. Nie jestem jeszcze na tym etapie aby analizować jak faktycznie ten model powstaje, natomiast jest to zajebiście złożona sprawa. Jak masz model który ma np. 4 wejścia i 2 wyjścia, i takie dane pomiarowe mu wrzucasz (czyli np. 6 wektorów
@Khaine: Wektory + typ double sugeruje, że nadaje się do GPU. Ale bez wiedzy, co trzeba z tymi liczbami robić nikt Ci nie pomoże. Poza tym i tak najlepsze IMHO podejście to napisać to elegancko na normalne CPU (może obecna implementacja jest nieefektywna) a potem część obliczeń, która ładnie się