Aktywne Wpisy

KosmicznyBarszcz +334

ChamskoCytuje +36
Jako że profesjonalne mierniki do stałego monitorowania pH i EC kosztują w c--j, to zrobiłem sobie własny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może wygląda jak gòwno, ale działa bardzo dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#hydroponika #ogrodnictwo
#hydroponika #ogrodnictwo
źródło: 4288
Pobierz

Mireczki mam taki plan ambitny, bądź nie - jeszcze nie mam pewności jakie to trudne. Będę miał do przetwarzania ogromne ilości danych, mówimy tutaj np. o 8 albo 10 milionach danych typu double, czasem pewnie i więcej nawet. No i na tych danych trzeba będzie cośtam liczyć. No i tak sobie pomyślałem, że może by przyszpanować (o ile będę w stanie) i spróbować nawet nie tyle przygotować te obliczenia pod wielowątkowość, co wręcz odpalić je na GPU. No każdy wie, że wiatraki z kompa pourywa przy takiej różnicy szybkości przetwarzania jaka jest na współczesnym GPU vs współczesne CPU. Tam nawet najbardziej chore gówna mogą być a się wykona w milisekundy.
No i pierwszym, co mi przychodzi do głowy, aby zrobić coś takiego jest OpenCL. Miał ktoś do czynienia? Jak jest z wieloplatformowością? Czy działa po ludzku na AMD i nVidii? Czy ogółem używanie tego to kosmos, czy będzie szło to jakoś ogarnąć nie będąc przechujem? Jakieś książki fajne do tego?
Czy te obliczenia da się zrównoleglić na tyle żeby dało się w pełni wykorzystać potencjał GPU?
@Khaine: Wiesz na jakim procesorze to było?
Po drugie, jeżeli obliczenia nie były wielowątkowe, może po prostu nie da się tego tak łatwo zrównoleglić? W przypadku GPU może być o wiele trudniej.
Poza tym, czy te dane są
To jest na potrzeby automatyki. Tworzenie modeli na podstawie danych pomiarowych. Powiem szczerze, że nie wiem co tam w środku jest. Nie jestem jeszcze na tym etapie aby analizować jak faktycznie ten model powstaje, natomiast jest to zajebiście złożona sprawa. Jak masz model który ma np. 4 wejścia i 2 wyjścia, i takie dane pomiarowe mu wrzucasz (czyli np. 6
@Khaine: Wektory + typ double sugeruje, że nadaje się do GPU. Ale bez wiedzy, co trzeba z tymi liczbami robić nikt Ci nie pomoże. Poza tym i tak najlepsze IMHO podejście to napisać to elegancko na normalne CPU (może obecna implementacja jest nieefektywna) a potem część obliczeń, która ładnie