Wpis z mikrobloga

@makapakaninja: zbyt niska temperatura raczej nie spowoduje niechcianych aromatów, bardziej bym się przejmował, że drożdże mogą przestać pracować i nie przerobić całego cukru, co po zabutelkowaniu może spowodować granaty
@makapakaninja: Ja trzymałem w jakiś 13 stopniach przez pierwszy dzień ale praca się wlokła więc przeniosłem do pomieszczenia obok - jakieś 15 stopni i teraz pracują bardzo burzliwie - na ostatnie 2- 3 dni fermentacji planuję przenieść do pomieszczenia gdzie jest jakieś 20 stopni żeby ewentualnie dofermentowało, potem chmielenie na zimno i cicha - DIPA 18 blg
@makapakaninja: to chyba możesz go lekko ocieplić. Za 2-3 dni spróbuj przenieść w cieplejsze miejsce, żeby fermentacja nie stanęła. Możesz mieć niedofermentowanie, diacetyl i aldehyd octowy, zależnie od szczegółów.