Wpis z mikrobloga

@alyaoo: @oranzmetylowy: 3 szkl. mąki, 1/5 drożdży nie wiem ile to gramów do letniej przegotowanej wody z łyżeczką cukru żeby po rozpuszczeniu drożdży była cała szklanka tego czegoś. Do mąki łyżeczka soli i trochę oliwy z oliwek. Potem wyrobić ciasto. Pisze to okrzyknięty mistrzem pizzy wykopek :D
@notrzeba: Wiesz, generalnie się z Tobą zgodzę, pracowałam w pizzerii i od lat w domu robię pizzę, nie stanowi to dla mnie problemu. Raczej miałam tu na myśli fakt, że jest sporo facetów którzy max co potrafią w kuchni zrobić to herbata, dlatego też stwierdziłam, że wyrażę swoje uznanie tu bo gotujący koleś to rzadkość :)
ciasto pizzy ze zdjęcia to:
300 g mąki pszennej typ 650
ciepłej wody pół kubka czyli około 150 ml
drożdże tradycyjne "żywe" okolo 35 g
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

najpierw w mące robię krater, wsypuje tam cukier, sól i wlewam oliwę, potem do krateru wlewam rozpuszczone drożdże i mieszam wstępnie łyżką a następnie ręcznie ugniatam aż będzie sprężyste, odstawiam pod ściereczką do wyrośnięcia na około pół